Vijesti

Svečano polaganje kamena temeljca za izgradnju zgrade Regionalnog centra kompetentnosti Panonika

Svečanim polaganjem kamena temeljca Požeško-slavonska županija i Poljoprivredno-prehrambena škola obilježavaju početak izvođenja radova na adaptaciji i dogradnji zgrade Poljoprivredno-prehrambene škole u sklopu projekta Uspostava infrastrukture Regionalnog centra kompetentnosti Panonika. Nositelj projekta je Poljoprivredno-prehrambena škola Požega, a provodi ga u partnerstvu s Požeško-slavonskom županijom i Srednjom školom Stjepana Sulimanca u Pitomači, uz tehničku pomoć Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije.

Uzvanici svečanog polaganja kamena temeljca izgradnje zgrade Regionalnog centra kompetentnosti Panonika
Uzvanici svečanog polaganja kamena temeljca izgradnje zgrade Regionalnog centra kompetentnosti Panonika

Ukupna vrijednost projekta iznosi 30 milijuna kuna, financira se u potpunosti iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a cilj projekta je povećanje relevantnosti strukovnog obrazovanja kroz poboljšanje uvjeta za stjecanje praktičnih vještina s ciljem postizanja veće zapošljivosti učenika srednjeg strukovnog obrazovanja u sektoru poljoprivrede.

Marija Mršo-Rajić, ravnateljica Poljoprivredno-prehrambene škole ovom prigodom istaknula je kako će u okviru ovog infrastrukturnog projekta biti stvoreni prostorno-tehnički uvjeti za održavanje suvremene nastave utemeljene na radu, odnosno, praktičnoj nastavi koja će učenicima omogućiti stjecanje relevantnih znanja, a koja će im koristiti kod zapošljavanja i nastavka svog školovanja. „Razvijanje kompetencija naših učenika i budućih poljoprivrednih radnika neophodna je u podizanju poljoprivredne produktivnosti i to kroz usvajanje inovativnih procesa i tehnologija, a sve s ciljem unapređenja. Sve to doprinosit će razvoju sektora, a samim time gospodarskom razvoju i napretku cijele naše zajednice.“ – rekla je ravnateljica.

Marija Mršo-Rajić, ravnateljica Poljoprivredno-prehrambene škole
Marija Mršo-Rajić, ravnateljica Poljoprivredno-prehrambene škole

„Ovim projektom adaptiramo i dograđujemo našu školsku zgradu izgrađenu davne 1886. godine koja je zaštićeno kulturno dobro. Radovima na školskoj zgradi dobivamo nove učionice, prostore za praktikum te laboratorije kao što su mikrobiološki praktikum, laboratorij za tlo, prehrambeno-procesni praktikum, praktikum prerade voća i povrća, ugostiteljski praktikum, kemijski laboratorij, knjižnicu te ostale pomoćne prostore neophodne za nastavno-obrazovni proces.“ –  istaknula je ravnateljica Mršo-Rajić rekavši kako je njihova vizija postati centar izvrsnosti koji promiče suvremena znanja o poljoprivredi i prehrani za sve buduće korisnike.

Uz navedeni projekt paralelno se provodi i soft projekt kojim se uspostavlja organizacija rada centra u vrijednosti gotovo 50 milijuna kuna, a razvija se i novo zanimanje agro-procesni tehničar te moderniziraju postojeći programi i nabavlja suvremena oprema.

Veliko zadovoljstvo u ime svih Požežanki i Požežana i svoje osobno ime iskazao je i gradonačelnik Grada Požege dr. sc. Željko Glavić rekavši kako projekt izgradnje RCK Panonika nije značajan samo s nacionalne i županijske razine, nego i za grad Požegu, jer se ovim iskorakom stvara jedan moderni Centar koji će omogućiti razvoj obrazovanja mladih ljudi i njihovog uključivanja u djelatnost kojom se škola bavi.

Željko Glavić, gradonačelnik Grada Požege
Željko Glavić, gradonačelnik Grada Požege

Na samome početku svoga obraćanja prisutnima, županica Antonija Jozić citirala je engleskog filozofa Francisa Bacona koji je izrekao snažnu rečenicu – „Znanje je moć!“.

„I uistinu, znanje je neprocjenjivo blago koje pripada svakome od nas u onom opsegu koliko smo sami sebi dopustili učiti, stoga je svako ulaganje u obrazovanje i znanje kamen temeljac razvoja i zajednice i gospodarstva.“ – naglasila je županica te rekla kako današnje polaganje kamena temeljca predstavlja veliko ulaganje u srednjoškolsko obrazovanje u našoj županiji, a koje će se uspješno nositi sa svim izazovima današnjice kao i poljoprivredom koja će biti konkurenta i europskoj i svjetskoj.

„Naš Regionalni centar kompetentnosti bit će mjesto izvrsnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u kojem će se provoditi programi redovitog strukovnog obrazovanja i stručnog usavršavanja na inovativnim modelima učenja temeljenim na izvrsnosti nastavnika te na visoko kvalitetnoj infrastrukturi koju danas gradimo. S ovoga mjesta danas šaljemo snažnu poruku kako su edukacija i znanje u fokusu ove županije.“ – naglasila je županica Jozić.

Antonija Jozić, županica Požeško-slavonske županije
Antonija Jozić, županica Požeško-slavonske županije

Prigodnim riječima sve prisutne pozdravio je i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs istaknuvši kako je zaista, nakon 140 godina, došlo vrijeme da se na Poljoprivredno-prehrambenoj školi u Požegi naprave promjene. „Doista se mora napraviti nešto što ova škola i ovaj kraj zaslužuju, a to je jedan novi i moderni Regionalni centar kompetentnosti. To je i ono u čemu ste vi ovdje u ovoj županiji tradicionalno zaista dobri. Vjerujem da će ovdje na ovome mjestu već krajem slijedeće godine zasjati jedan novi centar, jedna srednja škola opremljena sa svim sadržajima koji moraju biti tu kako bi mogli stvarati prave stručnjake u proizvodnji hrane.” – rekao je ministar.

Kamen temeljac položili su ravnateljica Poljoprivredno-prehrambene škole Marija Mršo-Rajić, županica Antonija Jozić te ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, ravnateljica Poljoprivredno-prehrambene škole Marija Mršo-Rajić
Skip to content