Vijesti

Početna konferencija projekta “Energetska obnova zgrade Područne škole Podgorje”

U petak, 11. listopada 2019. godine je u prostorima Područne škole Podgorje održana početna konferencija projekta „Energetska obnova zgrade Područne škole Podgorje na adresi Podgorje 29, Vetovo, Osnovne škole Vilima Korajca Kaptol“. Radi se o šestom od ukupno deset projekata s područja Požeško-slavonske županije iz Poziva „Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora“ referentne oznake 4c.1.4, a koje je prijavljivao ili koje provodi Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije. 

Ravnatelj Osnovne škole Vilima Korajca Kaptol, Nino Diklić

Početnoj konferenciji prisustvovali su uz domaćina, ravnatelja Osnovne škole Vilima Korajca Kaptol, Nine Diklića, župan Požeško-slavonske županije, Alojz Tomašević, načelnik općine Kaptola, Mile Pavičić, pomoćnik ravnateljice Regionalnog koordinatora Požeško-slavonske županije, Anton Devčić, ravnatelji osnovnih škola, djelatnici Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije te drugi uzvanici.

 Župan Požeško-slavonske županije, Alojz Tomašević

Goste je pozdravio župan Požeško-slavonske županije, Alojz Tomašević istaknuvši odluku Županije da će obnoviti i urediti i zadnju područnu školu, kako bi uvjeti i standardi života profesora, nastavnika i budućih nositelja razvoja Hrvatske, odnosno djece, bili istovjetni centralnim školama.

Načelnik Općine Kaptol, Mile Pavičić

Načelnik Općine Kaptol, Mile Pavičić izrazio je zadovoljstvo provedbom jednog značajnog projekta za Osnovnu školu u Kaptolu, te je zahvalio svima koji sudjeluju u ovom projektu. Istaknuo je kako se radi o najmlađoj školi na području županije ali energetski neučinkovitoj koja bi ovim projektom trebala biti riješena na zadovoljavajući način.

Pomoćnik ravnateljice Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije, Anton Devčić

Projektom energetske obnove financiraju se aktivnosti izrade projektne dokumentacije, građevinsko-obrtnički radovi, usluga stručnog nadzora građenja, energetski pregled i izrada energetskog certifikata nakon izvršenih građevinskih radova te aktivnost promidžbe i vidljivosti, rekao je pomoćnik ravnateljice Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije, Anton Devčić.

Potpisivanje ugovora o izvođenju radova i stručnom nadzoru građenja

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava je potpisan 27. veljače 2019. godine, a pomoć u administrativnom dijelu pripreme i provedbe projekta pružio je Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije. Na početnoj konferenciji su svečano potpisani ugovor o izvođenju radova s tvrtkom KONSTRUKT POŽEGA d.o.o. te ugovor o stručnom nadzoru građenja s tvrtkom PROFI PROJEKT d.o.o.

Izvođenjem građevinsko-obrtničkih radova poboljšat će se toplinska zaštita vanjskog zida, toplinska zaštita poda prema negrijanom prostoru, toplinska zaštita stropa prema negrijanom prostoru te će se zamijeniti vanjska stolarija. Realizacijom navedenih mjera će se uštedjeti 63,35% godišnje potrebne toplinske energije za grijanje u odnosu na stanje prije energetske obnove, a zgrada će iz energetskog razreda D prijeći u energetski razred B.

Ukupna vrijednost projekta iznosi do 434.378,65 kuna, pri čemu bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj iznose do 261.782,35 kuna. Ostatak iznosa financiranja na sebe je preuzela Požeško-slavonska županija, kao osnivač. Zahvaljujući Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, koje je raspisalo Javni poziv za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini, udio vlastitog sufinanciranja značajno je umanjen. Naime, Škola se uz pomoć Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije prijavila na navedeni Poziv te je pristigla odluka o sufinanciranju provedbe EU projekta u iznosu do 118.017,41 kuna, a uskoro se očekuje i potpis pripadajućeg ugovora.

Prigodni program učenika

Završetak radova se očekuje do kraja travnja sljedeće godine, a završetak cijelog projekta energetske obnove do kraja veljače 2021. godine.

 

Skip to content