Vijesti

Otvoreno novo e-savjetovanje – Program potpore sektoru svinjogojstva za nadoknadu gubitka uslijed naređenih mjera za suzbijanje afričke svinjske kuge

Tema savjetovanja je: Program potpore sektoru svinjogojstva za nadoknadu gubitka uslijed naređenih mjera za suzbijanje afričke svinjske kuge.

Opis savjetovanja: Cilj Programa je dodjela potpore za kompenzaciju gubitka prihoda za životinje otpremljene na klanje iz objekata u zonama ograničenja zbog kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge sukladno relevantnim propisima i mjerama kontrole bolesti. Proizvođači svinja čiji se objekti nalaze u zoni ograničenja nisu u mogućnosti plasirati svinje po aktualnim tržišnim cijenama. Zbog navedenih okolnosti potrebno je dodijeliti potporu proizvođačima čije su svinje otpremljene na klanje iz objekata u zonama ograničenja. Cilj dodjele potpore je isključivo kompenzacija gubitka uzrokovanih mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge u Republici Hrvatskoj te neće imati negativan utjecaj na okoliš.

Prihvatljivi korisnici su mikro, mala i srednja poduzeća te velika poduzeća, koja drže svinje. Svi korisnici moraju ispunjavati sljedeće uvjete: upis u Upisnik poljoprivrednika ili Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, upis u Registar objekata (farmi) i u razdoblju od pojave afričke svinjske kuge objekti u kojima drže svinje nalaze se u zoni ograničenja i/ili zoni zaraze.

Ukupna sredstva za provedbu Programa u visini od 5.000.000,00 eura osigurana su u Državnom proračunu Republike Hrvatske.

Savjetovanje je moguće pronaći na poveznici.

Savjetovanje je otvoreno do 1.8.2023.

Skip to content