Vijesti

Otvoreno novo e-savjetovanje – Prijedlog uredbe o poticanju proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i visokoučinkovitih kogeneracija

Tema savjetovanja je: Prijedlog uredbe o poticanju proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i visokoučinkovitih kogeneracija.

Opis savjetovanja: Donošenje Uredbe temelji se na odredbi članka 28. Zakona o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji („Narodne novine“, br. 138/21. dalje u tekstu: Zakon) te se njezinim stupanjem na snagu stavlja van snage Uredba o poticanju proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i visokoučinkovitih kogeneracija (OIEVUK) („Narodne novine“, br. 116/18. i 60/20). Donošenje ove Uredbe nužno je zbog provedbe sustava poticanja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i visokoučinkovite kogeneracije tržišnom premijom i zajamčenom otkupnom cijenom sukladno odredbama iz Zakona. Prijedlog Uredbe, u odnosu na prethodnu Uredbu iz 2018-2020. godine, između ostalog, uvodi novu klasifikaciju grupa proizvodnih postrojenja koja koriste OIEVUK, propisuje novu metodologiju izračuna referentnih tržišnih cijena, jedinične iznose troškova za uravnoteženje EKO bilančne grupe, korekcije poticajne cijene te uvodi popis ključnih brojeva otpada koji se koriste pri proizvodnji električne energije iz bioplinskih proizvodnih postrojenja.

Savjetovanje je moguće pronaći na poveznici.

Savjetovanje je otvoreno do 8.6.2023.

Skip to content