Vijesti

Otvorene prijave za sudjelovanje u obilježavanju Europskog tjedna mobilnosti 2023.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja svake godine, od 16. do 22. rujna obilježava Europski tjedan mobilnosti. Naime, riječ je o kampanji Europske komisije s ciljem unaprjeđenja kvalitete života građana u urbanim sredinama promovirajući alternativna i inovativna rješenja urbanog transporta. Sudjelovanje u obilježavanju Europskog tjedna mobilnosti prilika je za gradove, tvrtke, udruženja građana, škole i druge aktere da predstave alternative trenutnim transportnim rješenjima i potiču na donošenje novih infrastrukturnih planova, a s ciljem smanjenja zagađenje zraka i unaprjeđenja kvalitete života.

Obilježavanje Europskog tjedna mobilnosti čine 3 glavne komponente: tjedan aktivnosti tijekom razdoblja od 16. do 22. rujna, trajne mjera za uvođenje održive mobilnosti (kao što su npr. uvođenje i/ili širenje pješačkih zona, spuštanje rubnjaka, uvođenje sustava javnih bicikala, unaprjeđenje sustava javnoga prijevoza) te organizacija “Dana bez automobila” koji se svake godine održava 22. rujna i predstavlja centralni događaj Europskog tjedna mobilnosti.

Ovogodišnje tema obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti odnosi se na uštedu goriva i energije općenito te će se provoditi pod sloganom „Krećimo se kvalitetnije – štedimo energiju!“. Cilj je potaknuti građane da pješačenjem, bicikliranjem i korištenjem alternativnih transportnih rješenja utječu na smanjenje potrošnje energije, smanjenje zagađenja okoliša ali i poboljšanje životnih uvjeta i zdravlje.

Ako predstavljate mjesto ili grad, možete sudjelovati tijekom glavnog tjedna kampanje između 16. i 22. rujna i prijaviti svoje aktivnosti i mjere putem poveznice. Prijave se zaprimaju do 15. rujna 2023. godine.

Ako predstavljate tvrtku, građansku inicijativu, obrazovnu ustanovu ili neki drugi subjekt, svoju „Aktivnost za mobilnost“ vezanu za inicijative za održivu mobilnost i možete prijaviti tijekom cijele godine putem poveznice.

Tvrtke, građanske inicijative, obrazovne ustanove ili neki drugi subjekti svoja će se postignuća također moći prijaviti za nagradu u posebnoj kategoriji.

Detaljnije informacije o Europskom tjednu mobilnosti, načinu prijave, kao i dodatne materijale, možete pronaći pod poveznicom.

Više informacija možete pronaći na poveznici.

Skip to content