Vijesti

Održana završna konferencija projekta “Izrada tehničke dokumentacije za istražni prostor Lipik”

U Lipiku su se okupili predstavnici Službe za provedbu financijskih mehanizama u području energetike i klimatskih promjena te strateških projekata i inicijativa pri Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU, Ines Plašć i Ana-Marija Reider Petric. Bili su tu i partneri s Islanda, Ólafur Jón Arnbjörnsson Albert Albertsson.

Projekt “Izrada tehničke dokumentacije za istražni prostor Lipik” jedan je od projekata Grada Lipika čiji cilj je bio istražiti mogućnost korištenja lokalnog geotermalnog potencijala u energetske svrhe za poslovanje sa smanjenim troškovima za korištenje energenata što će neposredno pridonijeti gospodarskom i društvenom razvoju.

Na završnoj konferenciji ispred Regionalnog koordinatora PSŽ sudjelovao je Željko Feigl, stručni suradnik za projekte u području infrastrukture. Predstavio je projekt “Geotermalni izvori Požeško-slavonske županije” čiji je cilj povećati iskoristivost geotermalnog potencijala ne samo same županije, već i jedinica lokalne samouprave koje se nalaze na njezinu području. Naime, u sklopu spomenutog projekta predviđena je izgradnja toplovoda u Lipiku kojim se otvaraju novi potencijali.

Željko Feigl ,stručni suradnik za projekte u području infrastrukture
Željko Feigl ,stručni suradnik za projekte u području infrastrukture

O viziji Grada Lipika kao zelenog i održivog grada na ovom događaju govorio predsjednik Gradskog vijeća, Slobodan Katunar. On je izrazio posebnu zahvalu partnerima s Islanda, prisjećajući se kako su predstavnici Lipika posjetili Island prije dvije godine u okviru studijskog putovanja. Iskustva i znanja stečena tijekom tog posjeta poslužila su kao ključni poticaj za daljnja istraživanja geotermalnih potencijala, istaknuo je predsjednik Gradskog vijeća Lipika.

Ólafur Jón Arnbjörnsson, osnivač tvrtke GeoCamp Iceland, izrazio je zadovoljstvo obostranom suradnjom i stečenim znanjima, ističući kako se ljudi više oslanjaju na fosilna goriva nego na geotermalnu energiju, što je razumljivo s obzirom na klimatske promjene, pri čemu je glavni fokus na energiji. “Iako smo na Islandu predvodnici u korištenju geotermalne energije, vidimo da su u budućnosti važne i druge primjene geotermalne vode“, istaknuo je.

GeoCamp Iceland je obrazovni projekt posvećen povećanju znanja i razumijevanja prirodnih znanosti kroz praktično i aktivno učenje. Razvijamo obrazovne materijale za učenike i nastavnike, vodiče i nastavne planove i programe, te organiziramo i primamo međunarodne studijske grupe srednjoškolaca i studenata, kao i grupe nastavnika sa STEM fokusom“, dodao je Arnbjörnsson.

Ólafur Jón Arnbjörnsson, osnivač tvrtke GeoCamp Iceland
Ólafur Jón Arnbjörnsson, osnivač tvrtke GeoCamp Iceland

Geotermalna energija postaje sve važnija u vrijeme brzog rasta cijena svih energenata diljem svijeta, čije se posljedice osjećaju i u Hrvatskoj. Zeleni plan EU prepoznaje geotermalnu energiju kao jedan od obnovljivih izvora, a Hrvatska je zemlja s izuzetno bogatim geotermalnim izvorima visokih temperatura. Prema trenutnim procjenama, hrvatski potencijal iznosi oko 500 megavata iz poznatih geotermalnih ležišta, no stvarni potencijal je zapravo mnogo veći. Hrvatska ima nadprosječne temperature geotermalne vode, koje su oko 60% više od europskog prosjeka, a među njima su i brojna ležišta s temperaturama iznad 150 °C, pogodna za proizvodnju energije. Velika početna ulaganja u geotermalne projekte često su najveći izazov za investitore. Nevoljkost banaka da financiraju istraživanja s neizvjesnim ishodom može se prevladati korištenjem sredstava iz financijskih mehanizama.

Veronika Prhal, pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Grada Lipika, predstavila je aktivnosti i rezultate projekta, zahvalivši partnerima i konzultantima.

Cilj je bio istražiti geotermalne potencijale Lipika, izraditi tehničku dokumentaciju te prenositi znanja s Islanda. Nakon dobivanja dozvola i izrade projekta, obavljena su hidrodinamička mjerenja bušotine. Tvrtka VIS Viva GSM d.o.o. započela je s tim ispitivanjem“, kazala je pročelnica Prhal te ponovila kako je utvrđeno da postoji stabilan protok vode od 20 do 21 litra u sekundi, s temperaturom vode od 68,5 do 69,5°C i konstantnom razinom vode na dubini od 110 do 112 metara.

Skip to content