Vijesti

Održana završna konferencija projekta energetske obnove Osnovne škole “Mladost” Jakšić

Uspješnom suradnjom Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije i Osnovne škole „Mladost“ Jakšić završen je još jedan projekt energetske obnove na području Požeško-slavonske županije. „Energetska obnova zgrade Osnovne škole „Mladost“ Jakšić na adresi Kolodvorska 2, Jakšić, Osnovne škole „Mladost“ Jakšić“ naziv je šestog završenog projekta od ukupno deset, iz aktualnog Poziva „Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora“ referentne oznake 4c.1.4, Europskih strukturnih i investicijskih fondova. Tim povodom je dana 26. studenoga 2020. godine održana završna konferencija kako bi se šira javnost uputila u radove koji su se izveli, u ciljeve koji su se postigli, izvore financiranja, te kako bi se podigla svijest društva o potrebi za štednjom i racionalnom korištenju energije.

Završnoj konferenciji su uz pridržavanje svih epidemioloških mjera prisustvovali kao domaćin, ravnatelj Osnovne škole „Mladost“ Jakšić, Boško Obradović, pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Davor Huška, zamjenik župana Požeško-slavonskog za društvene djelatnosti, Vedran Neferović, načelnik Općine Jakšić, Ivica Kovačević, djelatnici Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije te djelatnici Škole.

Ravnatelj, Boško Obradović uvodnim govorom se zahvalio prisutnima na zalaganju pri provedbi projekta energetske obnove naglasivši zadovoljstvo obnovom matične zgrade koja predstavlja zaokruženu cjelinu budući da su prethodno energetski obnovljene sve područne škole na području Općine Jakšić.

Ravnatelj Osnovne škole „Mladost“ Jakšić, Boško Obradović

Voditeljica odjela za pripremu i provedbu projekata Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije, Jelena Ferdebar Hak čestitala je u ime ravnateljice Regionalnog koordinatora razvoja, Senke Horvat, ali i u svoje osobno ime svima uključenima u provedbu projekta koji su u protekle dvije godine kroz aktivnosti utkali svoj rad i oživjeli ovaj projekt.

Voditeljica odjela za pripremu i provedbu projekata Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije, Jelena Ferdebar Hak

Načelnik Općine Jakšić, Ivica Kovačević izrazio je zadovoljstvo završetkom energetske obnove kako matične Škole, tako i svih područnih škola na području Općine u proteklih pet godina. Zahvalio se svima koji su doprinijeli u provedbi projekta i doveli do boljih uvjeta za sve učenike s područja Općine Jakšić.

Načelnik Općine Jakšić, Ivica Kovačević

Goste je pozdravio i zamjenik župana Požeško-slavonskog za društvene djelatnosti, Vedran Neferović napomenuvši kako je Požeško-slavonska županija ovakvim projektima podigla određene standarde i napravila iskorak u kvaliteti obrazovanja. Istaknuo je Jakšić kao izvrstan primjer po pitanju ulaganja.

Zamjenik župana Požeško-slavonskog za društvene djelatnosti, Vedran Neferović

Čestitke na obavljenim radovima energetske obnove uputio je i pomoćnik Ministrice regionalnoga razvoja i fondova EU, Davor Huška koji je uz matičnu školu u Jakšiću pratio energetske obnove svih područnih škola, naglasivši kako je Požeško-slavonska županija ostvarila desetke sličnih projekata i izdvojila znatna financijska sredstva iz svog proračuna kako bi se obrazovne ustanove energetski obnovile i dovele do visokog europskog standarda.

Pomoćnik Ministrice regionalnoga razvoja i fondova EU, Davor Huška

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je 28. studenoga 2018. godine gdje su financirane aktivnosti izrade projektne dokumentacije, radovi na energetskoj obnovi zgrade, usluga stručnog nadzora građenja te koordinatora zaštite na radu, energetski pregled i izrada energetskog certifikata nakon izvršenih građevinskih radova, promidžba i vidljivost te aktivnost upravljanja projektom.

Stručni suradnik za projekte u području infrastrukture Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije, Slaven Zrnc

Izvođenjem građevinsko-obrtničkih, elektrotehničkih i strojarskih radova poboljšale su se sljedeće mjere: toplinska zaštita vanjskog zida, toplinska zaštita stropa prema negrijanom tavanu, zamijenila se vanjska stolarija, unutarnja rasvjeta energetski učinkovitijom, ugradio se novi sustav grijanja i hlađenja te ventilacije.

Energetska obnova je rezultirala uštedom toplinske energije za grijanje u iznosu od 63,85% u odnosu na stanje prije energetske obnove dok je zgrada ostala u energetskom razredu C uz značajno bolje parametre.

Prigodni program učenika Osnovne škole “Mladost” Jakšić

Ukupna vrijednost projekta iznosi do 5.024.325,11 kuna, pri čemu bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj iznose do 2.913.643,63 kuna. Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU kroz Fond za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini financira projekt u iznosu do 1.327.381,29 kuna čime je udio vlastitog sufinanciranja značajno umanjen.

Završetak cijelog projekta očekuje se do kraja veljače 2021. godine.

Skip to content