Vijesti

Održana završna konferencija energetske obnove zgrade Područne škole Podgorje

Uspješno je energetski obnovljena još jedna područna škola na području Požeško-slavonske županije. Uz administrativnu pomoć Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije završen je projekt „Energetska obnova zgrade Područne škole Podgorje na adresi Podgorje 29, Vetovo, Osnovne škole Vilima Korajca Kaptol“. Tim povodom je dana 14. listopada 2020. godine održana završna konferencija projekta iz aktualnog Poziva „Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora“ referentne oznake 4c.1.4 iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova.

Završnoj konferenciji su uz pridržavanje svih epidemioloških mjera prisustvovali kao domaćin, ravnatelj Osnovne škole Vilima Korajca Kaptol, Nino Diklić, župan Požeško-slavonske županije, Alojz Tomašević, načelnik Općine Kaptol, Mile Pavičić, ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije, Senka Horvat, djelatnici Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije i Izvođač radova.

Uzvanici završne konferencije energetske obnove Područne škole Podgorje

Ravnatelj, Nino Diklić uvodnim govorom se zahvalio nazočnima na zalaganju pri provedbi projekta energetske obnove naglasivši zadovoljstvo obnovom školske zgrade koja je bila u lošem stanju. Iako po godinama jedna od mlađih, dotrajala je te vapila za obnovom. Djeci kojih je dvanaestero u dva razredna odjela omogućen je kvalitetan obrazovni rad. Također je istaknuo kako je nakon matične Škole ovo druga zgrada obnovljena europskim sredstvima.

Ravnatelj Osnovne škole Vilima Korajca Kaptol, Nino Diklić

Ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije, Senka Horvat  izrazila je posebno zadovoljstvo još jednim završenim projektom energetske obnove. Istaknula je kako se radi o jednom od najmanjih projekata vrijednosti manje od 500.000 kuna, ali čija je važnost velika s obzirom na mala mjesta, gdje učenici mogu ostajati u svojim sredinama i školovati se. Također se zahvalila svima koji su sudjelovali u provedbi projekta, kako administrativno, tako i financijski.

Ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije, Senka Horvat 

Obraćajući se nazočnima i zahvalivši se svima na uspješnoj provedbi projekta, načelnik Općine Kaptol, Mile Pavičić je napomenuo kako je upućen u stanje škole od njezinog nastanka, odnosno od faze izgradnje. Istaknuo je važnost projekta energetske obnove škole ne samo za Općinu Kaptol, nego i za učenike te osoblje Područne škole Podgorje.

Načelnik Općine Kaptol, Mile Pavičić

Goste je pozdravio i župan Požeško-slavonske županije, Alojz Tomašević ne krijući zadovoljstvo nastavkom provedbe projekata energetske obnove. Napomenuo je kako Županija ulaže velike napore za poboljšanje životnog standarda i radnih uvjeta s ciljem privlačenja europskih sredstava. Dokaz tome su i ovakvi mali projekti, ali i deseci velikih koji se završavaju. Zahvalio se Vladi RH, ministarstvima, ali i Regionalnom koordinatoru razvoja Požeško-slavonske županije te dugogodišnjoj ravnateljici na ustrajnim prijavama i provođenju projekata.

Župan Požeško-slavonske županije, Alojz Tomašević

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava je potpisan 27. veljače 2019. godine, gdje su financirane aktivnosti izrade projektne dokumentacije, građevinsko-obrtnički radovi, usluga stručnog nadzora građenja, energetski pregled i izrada energetskog certifikata nakon izvršenih građevinskih radova te aktivnost promidžbe i vidljivosti.

Prigodni program učenika Područne škole Podgorje

Radovima na energetskoj obnovi se toplinski izolirao vanjski zid, pod prema negrijanom prostoru, strop prema negrijanom prostoru te se zamijenila vanjska stolarija. Realizacijom navedenih mjera se ostvarila ušteda od 63,35% godišnje potrebne toplinske energije za grijanje u odnosu na stanje prije energetske obnove, a zgrada je iz energetskog razreda D prešla u energetski razred B.

Zgrada Škole nakon energetske obnove

Ukupna vrijednost projekta iznosi do 434.378,65 kuna, pri čemu bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj iznose do 261.782,35 kuna. Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU kroz Fond za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini financira projekt u iznosu do 118.017,41 kuna, dok je preostali iznos na sebe preuzela Požeško-slavonska županija, kao osnivač Škole.

Završetak cijeloga projekta se očekuje do kraja listopada 2020. godine.

Skip to content