Vijesti

Održana tiskovna konferencija na temu „Izvanredna privremena potpora poljoprivrednicima i MSP-ovima koji su posebno pogođeni krizom uzrokovanom bolešću COVID-19“

U prostorima Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije – Panora predstavljena je mjera za potporu poljoprivrednicima „Izvanredna privremena potpora poljoprivrednicima i MSP-ovima koji su posebno pogođeni krizom uzrokovanom bolešću COVID-19″ koju će provoditi Ministarstvo poljoprivrede.

Ukupni iznos potpore je 360 milijuna kuna, a konferenciju za novinare ispred Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije održao je savjetnik za projekte Stjepan Jakopović.

Radi ublažavanja posljedica pandemije COVID-19 te rješavanja problema s likvidnošću s kojim se suočavaju poljoprivrednici te mikro, mala i srednja poduzeća koja se bave preradom, plasiranjem na tržište i razvojem poljoprivrednih proizvoda, Ministarstvo poljoprivrede objavilo je na portalu e-savjetovanja dva nacrta natječaja za provedbu mjere 21 „Izvanredna privremena potpora poljoprivrednicima i MSP-ovima koji su posebno pogođeni krizom uzrokovanom bolešću COVID-19“ iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.–2020.

Kako bi poljoprivrednici ostvarili potporu trebaju zadovoljavati nekoliko uvjeta:

  • trebaju biti fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika ili Evidenciju pčelara i pčelinjaka zaključno s 1. siječnja 2019. godine te
  • drugi uvjet koji moraju zadovoljiti je da su upisani u Registar poreznih obveznika zaključno s 1. siječnja 2019. godine.

Osim toga, prihvatljivi korisnici na ovom natječaju moraju imati evidentirano smanjenje priljeva po žiro računima od minimalno 15%, odnosno od najmanje 18.598,75 kuna u razdoblju od 1.1. do 30.6.2020. godine (uključujući 30.6.), u odnosu na isto razdoblje u 2019. godini.

Maksimalni iznos potpore po korisniku iznosi 52.076,50 kuna, ali ne više od stvarnog iznosa pada priljeva. Prijave će se vršiti putem Agronet sustava, a svi koji žele sudjelovati u ovom natječaju moraju biti evidentirani u evidenciji korisnika potpora u ruralnom razvoju i ribarstvu. Zahtjev se treba podnijeti do 26. listopada 2020. godine.

Rok za prijavu na natječaj je od 30. listopada 2020. godine do 6. studenoga 2020. godine.

Drugi natječaj je za MSP-ove, gdje su prihvatljivi korisnici mikro, mala i srednja poduzeća registrirana za djelatnost prerade, stavljanje na tržište i razvoj poljoprivrednih proizvoda kao što su masline, grožđe, mlijeko, meso, voće, povrće, ljekovito bilje te pakiranje jaja i proizvoda od jaja ili pčelinjih proizvoda.

Korisnici moraju biti registrirani u odgovarajućim upisnicima Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva zdravstva zaključno s 1. siječnja 2019. godine.

Poduzeća moraju imati evidentirano smanjenje priljeva po žiro računima od minimalno 15%, odnosno od najmanje 37.197,50 kuna u razdoblju od 1.1. do 30.6.2020. godine (uključujući 30.6.), u odnosu na isto razdoblje u 2019. godini. Maksimalni iznos potpore po korisniku iznosi 371.975,00 kuna, ali ne više od stvarnog iznosa pada priljeva.

Kako bi podnijeli zahtjev korisnici moraju biti upisani u evidenciju korisnika potpora u ruralnom razvoju, a taj zahtjev treba podnijeti do 26. listopada 2020. godine.

Rok prijave je od 29. listopada 2020. godine do 5. studenoga 2020. godine.

Rokovi su suženi i pozivaju se svi poljoprivrednici koji se nalaze u Registru poreznih obveznika i koji zadovoljavaju ove uvjete, da kontaktiraju svoje računovodstvene servise, a potom Agenciju za plaćanja ili nas u Regionalnom koordinatoru razvoja Požeško-slavonske županije – Panora te provjere imaju li mogućnost ostvarivanja ove potpore.

Skip to content