Vijesti

Održana prezentacija idejnog rješenja Interpretacijskog centra halštatske kulture

Požeško-slavonska županija zajedno sa Općinom Kaptol, a u suradnji s Centrom za prapovijesna istraživanja iz Zagreba, pokrenuli su proces izrade potrebne dokumentacije za izgradnju Interpretacijskog centra halštatske kulture čiji je značaj predstavio predsjednik Centra za prapovijesna istraživanja prof. dr. sc. Hrvoje Potrebica, dok je idejno rješenje predstavio je njegov autor, arhitekt Andrija Rusan, a Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije – PANORA pruža tehničku pomoć u razvijanju projekta.

Općina Kaptol poznato je i priznato arheološko nalazište iz starijeg željeznog doba. Istražuje se posljednjih 20 godina te je iznimno važno u širem kontekstu europske halštatske kulture. Predstavljeni Interpretacijski centar halštatske kulture nalazit će se izvan Kaptola, na području bogatom arheološkom građom iz starijeg željeznog doba, uz nalazišta tumula na obali jezera odakle se pruža pogled na šumovite obronke Papuka, te će na taj način pružiti i prostor za daljnja istraživanja ovog značajnog nalazišta, prikladnu obradu pronađene građe, kao i mogućnost prezentacije materijala i edukacije posjetitelja i turista.

Interpretacijski centar halštatske kulture kapitalna je investicija i važan projekt za područje Požeško-slavonske županije, ali i cijele Hrvatske, a idejno rješenje izradio je arhitekt Andrija Rusan u suradnji sa županicom Antonijom Jozić te prof. dr. sc. Hrvojem Potrebicom. Centar halštatske kulture bit će na tri etaže te ukupne površine od 4.600 m2. Imat će razne sadržaje za posjetitelje i istraživače poput muzeja, izložbenog prostora, suvenirnice, ljetne pozornice, restorana, edukacijske dvorane, restauratorske i preparatorske radionice, urede, te smještajne jedinice za istraživače.

Načelnik Općine Kaptol Mile Pavičić u svome obraćanju istaknuo je kako je ovo strateški projekt Požeško-slavonske županije veoma značajan u kulturološkom, turističkom i gospodarskom smislu. „Naše plodno tlo krije puno tajni iz tog drevnog doba na kojima godinama radi prof. dr. sc. Hrvoje Potrebica, a ovaj centar bit će središte upravo u tom znanstveno-istraživačkom dijelu, stjecište novih izazova i odgovora koje će nam ponuditi mogućnost da bolje spoznamo svoju prošlost, ali i budućnost.“ – rekao je načelnik.

Zamjenik županice Ferdinand Troha zahvalio je svima koji su godinama radili na tome kako bi Kaptol vratili na kartu Europe. „Ovaj Centar kojeg s nestrpljenjem očekujemo dragocjeni je dodatni sadržaj kojeg ćemo imati u našoj Zlatnoj dolini, u ovom prekrasnom okruženju, te koji će uz brojne svoje vrednote donijeti i nove vrijednosti cijelom kraju.“ – rekao je Troha.

“Posljednjih 20 godina imali smo čast i privilegiju da radimo na ovom prostoru jer je doista riječ o jednom od najvažnijih arheoloških nalazišta iz razdoblja starijeg željeznog doba, onog doba kada je Homer pisao Ilijadu i kada se stvarala europska povijest i kultura.” – rekao je prof. dr. sc. Hrvoje Potrebica te istaknuo da je, što se tiče znanosti, posljednjih 20 godina Kaptol ponovno stavljen na kartu Europe, tamo gdje oduvijek zaslužuje biti.

„To je doista jedno od najvažnijih željeznodobnih nalazišta. Napravljen je dobar posao, jedan od najboljih u Europi. Mi kao stručnjaci ljudima koji danas žive na tom prostoru možemo pružiti samo svoju stručnu pomoć i vještine i to je ono što činimo sada. Radimo drugi ciklus razvoja gdje idemo prezentaciju dovesti ne samo na razinu naše županije, naše zemlje, nego i daleko šire. Kada govorimo o europskoj razini, nemamo opravdanje u ovom segmentu ići ispod crte. Na nama je odgovornost da sve ono što smo dobili i realiziramo. Nemamo pravo imati komplekse niže vrijednosti jer ovo što se danas odvija na razini je bilo kojeg europskog centra i vrijeme je da se Europa vrati nama, tamo odakle je sve krenulo.” – rekao je Potrebica.

Izvor: Požeško-slavonska županija

Skip to content