Vijesti

Održana početna konferencija projekta „Geotermalni izvori Požeško-slavonske županije“ i potpisivanje ugovora

U prostorima DVD-a Jakšić, uz pridržavanje epidemioloških mjera, dana 31. ožujka 2021. u 11 sati održana je početna konferencija projekta „Geotermalni izvori Požeško-slavonske županije“ i potpisivanje ugovora o izradi istražnih studija, izradi dokumentacije za stjecanje dozvole za istraživanje i eksploataciju geotermalnih voda na lokalitetu Tekić.

Nositelj projekta je Požeško-slavonska županija dok je tehnička pomoć u pripremi i provedbi projekta povjerena Regionalnom koordinatoru razvoja Požeško-slavonske županije. Partneri projekta su Grad Lipik, Općina Jakšić i Općina Velika. Ukupna vrijednost projekta je 1.876.000,00 kn. Udio sufinanciranja iz EU iznosi 1.594.600,00 kn (85%), udio Požeško-slavonske županije 169.837,50 kn (9,05%), udio Grada Lipika 75.000,00 kn (4%), dok udio Općine Velika iznosi 36.562,50 kn (1,95%).

Na konferenciji su bili nazočni Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije mr. sc. Senka Horvat, pomoćnik ravnateljice Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije dr. sc. Anton Devčić, predstavnici partnera na projektu Općine Jakšić i Velike, Grada Lipika, ugovaratelji – zajednica ponuditelja Geotermalna energija d.o.o. i Energetski institut Hrvoje Požar te ostali gosti.

Uzvanici početne konferencije
Uzvanici početne konferencije

„Kada govorimo o geotermalnim izvorima, zapravo se radi o jednom potencijalu koji mi imamo u našoj županiji, a određena stručna i znanstvena literatura kaže da ispod zemljine kore postoje značajne zalihe toplinske, odnosno geotermalne energije. Ovaj projekt je jedan dobar iskorak u smjeru korištenja postojećih izvora.“ – rekao je Anton Devčić, pomoćnik ravnateljice Regionalnog koordinatora razvoja PSŽ koji je ispred PANORE vodio pripremu i provedbu ovoga projekta te moderirao prezentaciju projekta.

Anton Devčić, pomoćnik ravnateljice Regionalnog koordinatora razvoja
dr.sc. Anton Devčić, pomoćnik ravnateljice Regionalnog koordinatora razvoja

„Svi mi koji se bavimo regionalnim ili lokalnim razvojem na ovom području, a i svi naši prethodnici znali smo da ovdje postoje potencijali vezani uz geotermalnu energiju. Oni se već koriste u Lipiku i Velikoj, međutim ovo su jako veliki zahvati i veliki projekti koji zahtijevaju velika sredstva i velika ulaganja. Do sada se nije dogodio trenutak i nitko nije imao hrabrosti započeti ovakav projekt da bi ga u konačnici i realizirali te da bi u potpunosti mogli koristiti geotermalnu energiju.“ – rekla je ravnateljica Horvat.

Senka Horvat, ravnateljica javne ustanove Regionalni
mr.sc. Senka Horvat, ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije

Načelnik Općine Velika Ivica Potočanac, rekao je kako je poznato da je Velika od davnina sjedište turizma, odnosno kupalište u koje je dolazio veliki broj ljudi, uz nadu da će bazeni u Velikoj biti otvoreni do početka ljetne sezone te da će se koristiti termalni izvori. Uz posebnu zahvalu županu Tomaševiću koji je Općinu Velika uvrstio u ovaj projekt, načelnik je rekao kako se nada da će se sve ono što je predviđeno u dogledno vrijeme i izvršiti kako bi se moglo što prije početi koristiti.

Načelnik Općine Velika Ivica Potočanac
Načelnik Općine Velika Ivica Potočanac

Grad Lipik, kao partner je sufinanciranjem iz ovoga projekta proveo nabavu te potpisao ugovor za izradu projektno-tehničke dokumentacije za Toplovod Lipik dana 29. prosinca 2020. godine, koja je podloga za izvođenje sustava tlačnog cjevovoda mineralne geotermalne vode od postojeće bušotine u Lječilištu Lipik. Planira se spajanje na toplovod postojeće objekte na području Grada Lipika: wellness-hotel, bazen, sportsko-rekreacijski kompleks te grijanje u susjednim zgradama kako bi se smanjio utrošak energenata i poboljšala zaštita okoliša.

Gradonačelnik Lipika Vinko Kasana
Gradonačelnik Lipika Vinko Kasana

„Današnji dan je veliki dan za našu županiju jer je ovaj projekt toliko važan i bitan, velik i značajan po svim elementima. Kako je već rečeno, povijest u Tekiću seže još iz doba Rimljana jer je dokazano da su postojala kupališta i toplice, a isto tako vrijedi i za Lipik koji je otprilike prije 250 godina napravljen upravo kao grad za užitak i turizam te mu sada vraćamo njegov sjaj zajednički radeći na ovakvim projektima. Vjerujem da će toplice u našoj općini Velika biti od velikog značaja podizanja životnog standarda te naravno dolazaka turista kod nas u županiju.

Ovaj projekt je važan jer se nadovezuje na još dodatnih projekata. Prije otprilike 50-tak godina pokrenut je projekt akumulacije Kamenska, Općine Brestovac, znajući da će voda biti pitanje svih pitanja, upravo zato što naša rijeka Orljava teče tim dijelom dok će nam geotermalni izvori dati odgovore na sva naša pitanja. Očekujemo otprilike oko 3 km ili koliko bude potrebno, dobiti temperaturu oko 150-160⁰C.“ – rekao je župan Tomašević te je naglasio kako je Požeško-slavonska županija poljoprivredna županija i kraj koji može dati odgovore, pogotovo u današnjem vremenu pandemije virusa te da konzumiramo ono što sami proizvedemo.

Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević
Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević

Ugovori su podijeljeni u četiri grupe:

Grupa I. – izrada Studije hidro-geotermalnog potencijala Požeško-slavonske županije;

Grupa II. – izrada znanstveno istraživačke Studije za prostor termalnog izvorišta “Velika” u Općini Velika;

Grupa III. – izrada Studije procjene geotermalnog potencijala na  predloženom istražnom prostoru „Tekić“ s  tehno-ekonomskom procjenom isplativosti projekta i sa predloženim istražnim radovima na mikrolokaciji;

Grupa IV. – izrada dokumentacije za stjecanje dozvole za istraživanje i priprema dokumentacije za ishođenje dozvole za pridobivanje geotermalnih voda na lokalitetu Tekić.

Potpisivanje ugovora
Potpisivanje ugovora

Planirani završetak projekta je 1. svibnja 2023. godine.

Skip to content