Vijesti

Održana informativna radionica Programa transnacionalne suradnje Dunavske regije 2021.-2027.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u suradnji s Brodsko-posavskom i Požeško-slavonskom županijom te Regionalnim koordinatorima Centrom za razvoj Brodsko-posavske županije i Regionalnim koordinatorom razvoja Požeško-slavonske županije, u dvorani Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore u Slavonskom Brodu održali su info radionicu u okviru Programa transnacionalne suradnje dunavske regije 2021. – 2027.

Informativna radionica u okviru Programa transnacionalne suradnje dunavske regije 2021. – 2027.
Informativna radionica u okviru Programa transnacionalne suradnje dunavske regije 2021. – 2027.

Radionica je obuhvatila predstavljanje Programa transnacionalne suradnje dunavske regije 2021. – 2027. te predstavljanje prvog poziva na dostavu projektnih prijedloga s posebnim naglaskom na prihvatljivost troškova, financijska pravila i izvještavanje, te mogućnosti financiranja kroz programe europske teritorijalne suradnje u programskom razdoblju 2021. – 2027., a u svrhu upoznavanja potencijalnih prijavitelja sa sadržajem Programa te pravovremene pripreme za prijavu na 1. poziv na dostavu projektnih prijedloga.

Uz ministricu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Natašu Tramišak, župana Brodsko-posavske županije Danijela Marušića, predstavnike Centra za razvoj Brodsko-posavske županije, ispred Požeško-slavonske županije radionici su prisustvovali zamjenik županice Ferdinand Troha te predstavnici Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije.

 

Ministrica Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Nataša Tramišak
Ministrica Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Nataša Tramišak

Program transnacionalne suradnje dunavske regije 2021. – 2027. predstavlja platformu za suradnju na strateškim područjima unutar dunavske regije između zemalja članica EU i susjednih zemalja, a u teritorijalnom smislu obuhvaća devet članica Europske unije (Austriju, Bugarsku, Hrvatsku, Češku, Mađarsku, Rumunjsku, Slovačku, Sloveniju i Njemačku) te pet država nečlanica (Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Srbiju, Moldaviju i Ukrajinu).

U novom programskom razdoblju, istaknuto je kako će Program financirati projekte koji se između ostaloga bave povećanjem istraživačkih i inovacijskih kapaciteta, usvajanjem naprednih tehnologija, promicanjem obnovljive energije, prilagodbom klimatskim promjenama i jačanjem zaštite okoliša te biološke raznolikosti. Također, financirat će se i projekti povećanja učinkovitosti tržišta rada i pristupa visokokvalitetnom zapošljavanju, poboljšanja pristupa obrazovanju, kao i jačanju uloge kulture i održivog turizma u gospodarskom razvoju, društvenoj uključenosti i društvenim inovacijama.

 

Skip to content