Vijesti

Održana 13. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem

Pod predsjedanjem predsjednika Vlade Andreja Plenkovića u Okučanima, 13. srpnja 2022., održana je trinaesta sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem. Sjednici su nazočile županica Požeško-slavonske županije, Antonija Jozić i ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije, Senka Horvat. Na Sjednici su predstavljene informacije o ugovorenim projektima na području Slavonije, Baranje i Srijema, ITU mehanizmu, Planu industrijske tranzicije Panonske Hrvatske, kao i informacije o provedbi projekata iz područja prometa i poljoprivrede te prilike za nova ulaganja iz Europskog socijalnog fonda.

Na području pet slavonskih županija, u razdoblju od 18. listopada 2016. do 30. lipnja 2022. ugovoreno je 20,01 milijardi kuna. U odnosu na podatke predstavljene tijekom prethodne sjednice Savjeta, u razdoblju od 30. rujna 2021. do 30. lipnja 2022. ostvaren je porast od 1,43 milijardi kuna ugovorenih sredstava.

Savjet posebno ističe kako su Europskoj komisiji 8. srpnja 2022. dostavljene završne verzije Sporazuma o partnerstvu, kao i konačne verzije Operativnih programa Konkurentnost i kohezija te Integriranog teritorijalnog programa.

Održivi urbani razvoj u Hrvatskoj provodi se putem integriranih teritorijalnih ulaganja – ITU mehanizma. Nadovezujući se na pozitivna iskustva i prednosti takvog teritorijalnog pristupa u financijskom razdoblju od 2021. do 2027., ITU mehanizam proširuje se na ukupno 22 urbana područja. U kontekstu područja Slavonije, Baranje i Srijema, ITU mehanizam provodit će se u Osijeku, Slavonskom Brodu, Virovitici, Vukovaru, Vinkovcima i Požegi. Uz gradove središta navedenih urbanih područja ulaganjima će biti obuhvaćena i njihova funkcionalna urbana područja odnosno gotovo 200 jedinica lokalne samouprave što čini preko 68% ukupnog stanovništva Hrvatske.

U okviru Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske korisnicima s područja pet slavonskih županija do kraja lipnja 2022.  odobrena je  potpora u vrijednosti od 6,8 milijardi kuna odnosno 33,1% od ukupno odobrenog iznosa, te je isplaćeno 5,6 milijardi kuna (više od 33,3% od ukupno isplaćenog iznosa).

Predstavljeni su rezultati u ugovaranju i provedbi projekata financiranih sredstvima Europskog socijalnog fonda iz prethodnog financijskog razdoblja na području pet slavonskih županija. Ukupno je na spomenutom području ugovoreno 1.374 projekta vrijednih 3,4 milijardi kuna.

Uz to, predstavljena su najvažnija ulaganja u cestovnu infrastrukturu na području Slavonije, Baranje i Srijema, među kojima je i Brza cesta Požega – Staro Petrovo Selo, dionica: Požega (Brestovac Požeški) – Staro Petrovo Selo (A3).

 

Izvor: Vlada Republike Hrvatske

Skip to content