Vijesti

Održana 10. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem

Dana 09. prosinca 2019. godine održana je deseta po redu sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem u Vukovaru s ciljem rezimiranja dosadašnjih postignuća Projekta Slavonija, Baranja i Srijem, kao i pripreme za uključivanje Projekta u novi Višegodišnji financijski okvir Europske unije (2021.-2027.) kako bi se postigao ravnomjerniji razvoj pet slavonskih županija u usporedbi s ostatkom Hrvatske. Na sjednici je bila prisutna ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja PSŽ-PANORA mr.sc. Senka Horvat, kao i župan Alojz Tomašević.

Uz predsjednika Vlade Andreja Plenkovića na sjednici Savjeta prisutni su bili ministar državne imovine Mario Banožić, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar zdravstva Milan Kujundžić, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava, župani s područja pet Slavonskih županija.

Sjednica Savjeta održana je u Vukovaru nakon što su usvojene izmjene Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj, kojim je 18. studenoga proglašen Danom sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Danom sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Savjet je pozdravio odluku kojom podržava napore Vlade Republike Hrvatske u proglašenjuVukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta kao i postupak prijenosa osnivačkih prava nad Općom županijskom bolnicom Vukovar i bolnicom hrvatskih veterana na Republiku Hrvatsku. Savjet podupire napore Vlade u pregovorima s Europskom komisijom po pitanju Zakona o razvoju Grada Vukovara.

“Također, u intezivnim smo konataktima s Europskom komisijom o zakonu o razvoju Vukovara, koji treba dobiti pozitivne ocjene Komisije zbog sustava dopuštenih državnih potpora. Mislim da smo napravili dobar napredak za Junckerove komisije, a sada i u novoj Komisiji moramo postići stupanj razumijevanja da se donese zakon koji će omogućiti još veću perspektivu ulaganja u Vukovar” – rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Od pokretanja Projekta Slavonija, Baranja i Srijem, do sada je ugovoreno više od 11,3 milijarde kuna europskih sredstava te isplaćeno preko 4,5 milijardi kuna za poticanja poduzetništva, obrazovanja, zdravstva, razvoja vodoopskrbe i odvodnje te za kulturnu i prirodnu baštinu, promet, energetiku, zapošljavanje i otvaranje novih radnih mjesta. Od spomenutog iznosa, više od 4,3 milijarde kuna odnosi se na projekte iz sektora poljoprivrede. Dodatno je uloženo više od 184 milijuna kuna nacionalnih sredstava za sufinanciranje svih postojećih EU projekata. Sredstva su, između ostaloga, uložena u 20 bolnica, 109 domova zdravlja, 531 poduzetničku inicijativu, 37 projekata kulturne i prirodne baštine.

Projekt Slavonija, Baranja i Srijem, kao primjer osnaživanja općina, gradova i županija,  prepoznat je i pohvaljen od strane Europske komisije, koja pozdravlja inicijativu Vlade da se u formatu Savjeta, kroz dijalog i partnerstvo, omogućava provedba projekata koji doprinose gospodarskom i društvenom napretku pet slavonskih županija. Stoga, Savjet podržava prijedlog da se Projekt Slavonija, Baranja i Srijem dodatno predstavi u okviru nadolazećeg hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, posebno u okviru  prioriteta „Europa koja se razvija“.

Nakon sjednice Savjeta uručena su 22 ugovora i 9 odluka ukupne vrijednosti veće od 690 milijuna kuna, od čega je u sklopu projekta Slavonija, Baranja i Srijem 480 milijuna kuna.

“Iz Programa ruralnog razvoja na području Slavonije, Baranje i Srijema ugovoreni su projekti vrijedni 5,2 milijarde kuna, kojima je predviđeno otvaranje 1.853 novih radnih mjesta” – rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Sljedeća sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem održat će se u Našicama.

Skip to content