Vijesti

Održan stručni skup i završna konferencija kao posljednje aktivnosti provedbe projekta „Sigurno mjesto“

U ponedjeljak, 4. rujna 2023. godine u prostoru Hrvatske gospodarske komore u Požegi održana je završna konferencija projekta „Sigurno mjesto“ čiju je pripremu, a potom i provedbu koordinirao i vodio Regionalni koordinator razvoja Požeško – slavonske županije u okviru pružanja tehničke pomoći.

Ivana Orban, voditeljica projekta
Ivana Orban, voditeljica projekta

Projekt ukupne vrijednosti 772.667,90 € provodio se tijekom posljednjih 30 mjeseci, od ožujka 2021. godine kada je s radom započelo sklonište za žene žrtve nasilja i žrtve nasilja u obitelji na području Požeško – slavonske županije. Nositelj projekta je Požeško – slavonska županija kao osnivač skloništa, dok su partneri na provedbi bili Društvo Crvenog križa PSŽ koje upravlja skloništem te Hrvatski zavod za socijalni rad – Područni ured Požega. Projekt je 100% financiran bespovratnim sredstvima iz Europskog socijalnog fonda (85%) i proračuna RH (15%).

Cilj projekta bio je uspostaviti adekvatan i kvalitetan sustav podrške, prevencije i zaštite  od nasilja nad ženama i nasilja u obitelji na području Požeško–slavonske županije kroz uspostavu i rad sigurne kuće, jačanje kapaciteta stručnjaka u svrhu psihosocijalne rehabilitacije žrtava te osvještavanje i senzibiliziranje javnosti o problemu nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Uzvanici konferencije Sigurno mjesto
Uzvanici konferencije Sigurno mjesto

Kroz nekoliko projektnih aktivnosti uspostavljena je sigurna kuća koja je cjelovito rekonstruirana i opremljena svom potrebnom opremom te su zaposlena 3 stručna djelatnika za pružanje usluga savjetovanja i psihosocijalne podrške žrtvama nasilja. Korisnici skloništa su imali mogućnost primanja pravne pomoći, pohađanja autoškole i različitih edukacija i programa usavršavanja kako bi se dodatno osnažili, osposobili i usavršili za sigurniju budućnost po izlasku iz skloništa.

Stručni djelatnici iz institucija koje rade sa žrtvama nasilja na području županije, sudjelovali su na edukativnim aktivnostima kako bi se dodatno osposobili za rad sa žrtvama i pružanje kvalitetnih i pravodobnih socijalnih usluga.

U okviru projekta  provedena je i javna kampanja s ciljem osvještavanja javnosti o problematici nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Glavna aktivnost preventivne kampanje bio je stručni skup s okruglim stolom, održani također 04.09.2023. godine, a koji su za cilj imali rasvjetljavanje problematike nasilja nad ženama i nasilja u obitelji kao poticaj dodatnom razvoju sustava podrške, prevencije i zaštite od nasilja na području Požeško – slavonske županije.

Ovim projektom osigurana je uspostava skloništa za žrtve nasilja na području PSŽ u kojem je tijekom protekle 2,5 godine provedbe projekta pružena usluga skloništa za ukupno 45 korisnika. Društvo Crvenog križa PSŽ, u koordinaciji s Požeško – slavonskom županijom, osiguralo je sredstva za daljnji rad skloništa putem poziva „Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga za razdoblje 2023. do 2025.“ raspisanim od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

 

Skip to content