Vijesti

Održan Dan energetske učinkovitosti Požeško-slavonske županije

U organizaciji Požeško-slavonske županije i njezine Razvojne agencije PANORA u prostorima Županijske komore Požega po prvi puta je održan Dan energetske učinkovitosti Požeško-slavonske županije. Cilj ovoga događaja bio je okupiti stručnjake s područja energetske učinkovitosti, razmijeniti iskustva te povezati ideje i informacije.

Požeško-slavonska županija jedna je od najuspješnijih županija po pitanju energetske učinkovitosti i broju odobrenih projekata. Kroz tri poziva koja su objavljena od strane Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja Požeško-slavonskoj županiji je odobreno 25 projekata energetske obnove škola od čega je 6 projekata za izradu projektne dokumentacije energetske obnove, dok je njih čak 19 za energetsku obnovu. Ukupna vrijednost ovih projekata je oko 28 milijuna kuna, od čega je 15,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava, a ostatak iznosa preuzima Požeško-slavonska županija kao osnivač Škola. Dodatnom prijavom na Fond za sufinanciranje provedbe EU projekata raspisanom od strane Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU odobreno je 6,5 milijuna kuna, čime se značajno smanjio udio Županije.

Na Poziv za energetsku obnovu i korištenje obnovljivih izvora energije u zgrama javnog sektora prijavljeno je 9 projekata, ukupne vrijednosti 68 milijuna kuna, od čega se očekuju bespovratna sredstva u iznosu od 40 milijuna kuna.

DIREKTORICA REGIONALNE RAZVOJNE AGENCIJE POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE PANORA SENKA HORVAT

Direktorica Razvojne agencije Požeško-slavonske županije PANORA Senka Horvat istaknula je kako je posebno ponosna na ostvarene rezultate iz prvog javnog poziva, odnosno Pilot projekta u kojem su financirani radovi energetske obnove, gdje je Požeško-slavonskoj županiji odobreno 7 projekata, od ukupno 33 odobrena projekta na razini cijele države. Prolaznost na navedenom natječaju bila je izrazito niska, prijavljeno je bilo ukupno 209 projekata, čime je značaj odobrenih projekata još veći.

ŽUPAN POŽEŠKO-SLAVONSKI ALOJZ TOMAŠEVIĆ

Župan požeško-slavonski Alojz Tomašević zahvalio se ravnateljima škola, Razvojnoj agenciji te načelnicima, koji su izvrsnom koordinacijom došli do ovako dobrih rezultata. Upravo je Požeško-slavonska županija inicirala ovakve projekte i nastoji osigurati financijsku podršku u što je moguće većem opsegu.

POMOĆNIK MINISTRICE REGIONALNOGA RAZVOJA I FONDOVA EU DAVOR HUŠKA

Pomoćnik ministrice regionalnoga razvoja i fondova EU Davor Huška naglasio je kako je veliko zadovoljstvo što baš iz naše županije konstantno dolaze pozivi, što na početne, što na završne konferencije energetske obnove. Istaknuo je kako je u zadnjih nekoliko mjeseci približno 120 milijuna kuna uloženo u energetsku učinkovitost na području naše županije, a s više od 20 milijuna kuna sudjeluje Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU. 

PREDSTAVNIK FONDA ZA ZAŠTITU OKOLIŠA I ENERGETSKU UČINKOVITOST TOMISLAV ILIĆ

Danu energetske učinkovitosti prisustvovali su i predstavnice Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja Andreja Horvat Friščić, Lidija Benšek Završki i Dijana Bravić, predstavnica Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU Tajana Pavić, predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Tomislav Ilić, Ana Bertina Švigir i Tomislav Vukić, predstavnik tvrtke DETAS Goran Petrović te predstavnici brojnih ustanova s područja Požeško-slavonske županije.

PREDSTAVNIK TVRTKE DETAS GORAN PETROVIĆ

 

Skip to content