Vijesti

Objavljen Poziv za iskaz interesa za uključivanje lokalnih/područnih jedinica u Partnerstvo za otvorenu vlast

Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske prenosi obavijest kako je Partnerstvo za otvorenu vlast objavilo Javni poziv za prijavu novih lokalnih članova zainteresiranih za pridruživanje Inicijativi te se u 2022. godini planira proširenje do 50 jedinica lokalne samouprave (županije, gradovi, općine i druge razine administracije iz zemalja članica).

Lokalne vlasti najbliže su svojim građanima i zadužene su za pružanje osnovnih javnih usluga te je upravo zbog toga 2016. godine pokrenut “Open Government Program Local” – program pridruživanja lokalnih jedinica samouprave Partnerstvu za otvorenu vlast, s ciljem izgradnje partnerstva između lokalnih samouprava i organizacija civilnog društva kako bi lokalne samouprave učinila otvorenijima, inkluzivnijima, participativnijima i odgovornijima prema svojim građanima.

Više o inovacijama koje se događaju na lokalnoj razini globalno možete saznati ovdje.

Nakon formalnog pridruživanja Inicijativi te završetka programa osposobljavanja, novi članovi će morati razviti i implementirati Akcijski plan za provedbu Partnerstva za otvorenu vlast na lokalnoj razini, pratiti njegovu provedbu i napredak te sudjelovati u aktivnostima razmjene iskustava.

Pojedinosti o odgovornostima i procesu uključivanja i sudjelovanja novih članova mogu se pronaći u Open Government Partnership Local Handbook.

Pridruživanje lokalnih jedinica Partnerstvu za otvorenu vlast uključuje brojne prednosti za različite dionike u procesu, a detaljnije informacije o tome možete pronaći u brošuri Open Government Partnership Local.

Prijave su otvorene do 16. ožujka 2022. godine, a više informacija o samom Javnom pozivu možete pronaći ovdje, dok je više informacija o procesu prijave na Javni poziv dostupno ovdje.

Objavu Poziva za iskaz interesa za uključivanje lokalnih/područnih jedinica u Partnerstvo za otvorenu vlast možete pronaći na poveznici.

Skip to content