Vijesti

Obilazak projekata u provedbi na školama s područja Požeško-slavonske županije

Na području Požeško-slavonske županije trenutno su u realizaciji projekti vrijedni dvije milijarde kuna, pri čemu značajni dio pripada projektima energetske obnove odgojno-obrazovnih ustanova. Slijedom toga, dana 13. srpnja 2020. godine župan Požeško-slavonske županije, Alojz Tomašević zajedno sa stručnim suradnikom u području infrastrukture Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije, Antom Baltićem obišao je radove na dvjema osnovnim školama s područja županije, Osnovnu školu fra Kaje Adžića Pleternica i Osnovnu školu „Mladost“ Jakšić, čije projekte vodi upravo Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije.

U gradu Pleternici u tijeku je energetska obnova na Osnovnoj školi fra Kaje Adžića. Izvođač radova je tvrtka Presoflex gradnja d.o.o., a vrijednost radova iznosi do 16.446.993,82 kuna, pri čemu bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj iznose do 8.554.522,43 kuna. Zahvaljujući Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, koje je raspisalo Javni poziv za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini, udio vlastitog sufinanciranja značajno je umanjen. Naime, Škola se uz pomoć Regionalnog koordinatora razvoja prijavila na navedeni Poziv te su odobrena sredstva u iznosu do 5.364.268,45 kuna.

Ravnatelj Osnovne škole fra Kaje Adžića Pleternica, Hrvoje Galić istaknuo je kako radovi idu dobrim tijekom. U realizaciji su radovi na fasadi škole, krovištu, a unutrašnji radovi su skoro završeni, kao i radovi na hidroizolaciji i termoizolaciji. Trenutno je u tijeku postavljanje završnog sloja na podovima, a tijekom sljedećeg tjedna planira se postavljanje vrata. Istaknuo je kako su završeni radovi na postavljanju kompletne stolarije. Radovi su započeli 01. ožujka 2020. godine dok se završetak radova očekuje do kraja kolovoza 2020. godine.

Ispred grada Pleternice prisutan je bio zamjenik gradonačelnice grada Pleternice, Domagoj Katić koji je izjavio da je grad sufinancirao radove koji nisu u sklopu projekta, a odnose se na odvodnju i vodovodnu mrežu. Ukupna vrijednost sufinanciranja je bila nešto manje od tri milijuna kuna.

Župan Alojz Tomašević  naglasio je kako je Osnovna škola fra Kaje Adžića nekada imala titulu najveće osnovne škole u Hrvatskoj. Također je najavio pripreme za uspostavljanje jednosmjenskog rada i dnevnog boravka u školi. Zahvalio se gradu Pleternici i gradonačelnici Anotniji Jozić te Regionalnom koordinatoru razvoja Požeško-slavonske županije na suradnji u gotovo najvećoj investiciji školstva na području županije.

U općini Jakšić također se provodi projekt energetske obnove matične škole, Osnovne škole „Mladost“ Jakšić. Izvođač projekta je tvrtka L projekt d.o.o. Ukupna vrijednost projekta iznosi do 5.024.325,11 kuna, od čega bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj iznose do 2.913.643,63 kuna. Škola se također uspješno prijavila na navedeni poziv Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te su odobrena sredstva u iznosu do 1.327.381,29 kuna, što je uvelike umanjilo iznos sufinanciranja za Požeško-slavonsku županiju. Završetak radova se očekuje do kraja kolovoza 2020. godine.

Ravnatelj Osnovne škole „Mladost“ Jakšić izrazio je zadovoljstvo provedbom još jednog projekta energetske obnove na području općine Jakšić. Naveo je podatke o radovima, odnosno da se stavlja vuna debljine 15 cm, da se spuštaju tropovi u svim učionicama, uvode nova rasvjetna tijela, nove elektroinstalacije i novi radijatori. Također će biti postavljen sustav hlađenja odnosno ventilacije i klimatizacije. Ravnatelj je istaknuo kako je obnovljeno svih pet područnih škola, a završetak obnove matične škole značit će da su sve zgrade energetski obnovljene.

Načelnik općine Jakšić, Ivica Kovačević dodao je da je prošle godine uveden dnevni boravak kako bi se izbjegao premještaj učenika u druge gradove, te kako bi se i djeci i roditeljima omogućili dobri životni uvjeti. Vrijednost projekta je 120.000,00 kuna.

Župan Alojz Tomašević izrazio je zadovoljstvo što će završetkom radova na Osnovnoj školi „Mladost“, na području općine Jakšić biti energetski obnovljene sve škole. Istaknuo je kako je prije pet godina prva obnovljena škola bila Područna škola Treštanovci, sa samo dva učenika pri čemu se postavilo pitanje potrebe energetske obnove. Danas ta Škola broji osam učenika, što znači da se nije dopustilo gašenje nijedne područne škole bez obzira na broj učenika.

 

 

 

Skip to content