Vijesti

Najava: 7. Otvoreni dijalog partnera: Vrijeme je za zelenu obnovu!

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine organizira sedmi po redu Otvoreni dijalog partnera na temu „Vrijeme je za zelenu obnovu!“ u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, koji će se održati 27. ožujka 2024. godine.

Sedmi Otvoreni dijalog partnera namijenjen je svim dionicima u obnovi, predstavnicima državne i lokalne uprave, stručnjacima arhitektima i urbanistima, izvođačima, projektantima, certifikatorima, izvođačima, upraviteljima zgrada, investitorima te predstavnicima akademske i znanstvene zajednice.

Cilj događanja je okupiti eminentne stručnjake i dionike u obnovi  te predstavnike tijela državne uprave koji će kroz tri tematski raznolika panel-bloka uz popratnu zanimljivu raspravu predstaviti teme vezane uz aktualne javne pozive za energetsku obnovu obiteljskih kuća i višestambenih zgrada, stanje o obnovi, zelene politike i mnoge buduće izazove.

Za energetsku obnovu višestambenih zgrada u okviru Dodatka NPOO-u osigurana je alokacija u iznosu od 94.235.322,37 eura! Koji je cilj najavljenog poziva koji Ministarstvo planira objaviti do kraja I. kvartala 2024. godine, što se sve može sufinancirati te što će se pozivom dodatno podupirati moći će se saznati u panelu Dobra ušteda daleko se čuje!  Zasigurno će se u panelu čuti mnoštvo primjera iskustava s terena, primjerice projektanta energetske obnove s osvrtom na mjere zelene obnove.

Zašto je interes građana za energetsku obnovu obiteljskih kuća uvijek velik te kako i dalje javnost upoznati s brojnim koristima energetske obnove koja u konačnici ne utječe samo na smanjenje troškova energije, već i na bolju kvalitetu života doznat će se u panelu Kuća časti! koji se nadovezuje na prethodnu tematski povezanu konferenciju koju je održao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. U panelu će se izvijestiti o samom Pozivu koji je objavljen prije dva tjedna, ali će se dotaknuti i vrijednih iskustava vlasnice jedne obnovljene obiteljske kuće.

U fokusu su i dalje reforme i investicije obuhvaćene inicijativom Obnova zgrada s ciljem realizacije vala obnove postojećih zgrada i transformacija postojećeg fonda zgrada u energetski visokoučinkovit i dekarboniziran fond zgrada, stoga je panel Dižemo prašinu! zamišljen kao rasprava koja zajednički doprinosi tom cilju. Također, u panelu će se istaknuti novosti u europskoj regulativi i stanju provedbe NPOO-a i drugih izazova koji očekuju Ministarstvo.

U sklopu ovog događaja nastavit će se i pridruživanje novih partnera svečanim potpisivanjem Povelje o suradnji u cilju dekarbonizacije zgrada do 2050. godine.

Više informacija možete pronaći na poveznici.

Skip to content