Vijesti

Ministarstvo poljoprivrede osigurava financiranje povoljnih zajmova u okviru Financijskih instrumenata Strateškog plana

11. ožujka 2024. godine, potpisan je Sporazum o financiranju za provedbu financijskih instrumenata Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske za razdoblje 2023.-2027. (Strateški plan) između Ministarstva poljoprivrede, Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR) kojim se poljoprivrednicima stavlja na raspolaganje gotovo 16 milijuna EUR za povoljne zajmove.

Riječ je o već poznatom i uspješnom obliku financijske podrške koju će provoditi HAMAG-BICRO kao tijelo za provedbu financijskih instrumenata kojemu je Ministarstvo poljoprivrede u svojstvu Upravljačkog tijela povjerilo provedbu financijskih instrumenata Strateškog plana. Kroz ovaj model financiranja našim će poljoprivrednicima biti ponuđeni mali investicijski zajmovi čija je namjena podržati nova ulaganja, odnosno modernizaciju postojećih kapaciteta u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, preradi i diversifikaciji u nepoljoprivredne djelatnosti. Ministarstvo poljoprivrede prepoznalo je i potrebu osiguravanja sredstava za financiranje obrtnog kapitala (npr. proljetna i jesenska sjetva, uzgoj stoke, popravci, sirovine…) te je ovim Sporazumom osiguralo dostupnost zajmova za obrtna sredstva, čije se pokretanje planira u skorom roku.

Potpisanim Sporazumom o financiranju predviđena je dostupnost sljedećih financijskih proizvoda zainteresiranim prijaviteljima odnosno krajnjim primateljima:

  • „Mali zajmovi SP ZPP“ u iznosu od 1.000,00 EUR do 75.000,00 EUR sa fiksnom kamatnom stopom 0,10% i 0,25% (ovisno o razvijenosti jedinice lokalne samouprave ulaganja), s počekom do 12 mjeseci i rokom otplate do 10 godina, odnosno do 12 godina za ulaganja u višegodišnje nasade.
  • „Obrtna sredstva SP ZPP“ u iznosu od 1.000,00 EUR do 25.000,00 EUR sa fiksnom kamatnom stopom 0,50%, počekom do 12 mjeseci i rokom otplate do 3 godine.

 

Više informacija možete pronaći na poveznici.

Skip to content