Vijesti

Europska komisija odobrila drugi hrvatski program za potporu hrvatskom gospodarstvu zbog posljedica pandemije koronavirusa

Europska komisija odobrila je i drugi hrvatski program za potporu hrvatskom gospodarstvu zbog posljedica pandemije koronavirusa. Programi su odobreni na temelju Privremenog okvira za mjere državne potpore, koji je Europska komisija donijela 19. ožujka 2020., kako je izmijenjen 3. travnja 2020. 

Prvim program HBOR-a, koji je Europska komisija odobrila 6. travnja 2020., za likvidnost izvoznika kroz police osiguranja omogućen je ukupni kreditni potencijal na razini od cca 790 milijuna eura, odnosno 6 milijardi kuna.
HBOR je u suradnji s Ministarstvom financija prije nekoliko dana uputio i drugi program namijenjen malim, srednjim i velikim poduzetnicima. Program je zamišljen kroz instrument povoljnih kredita HBOR-a uz subvencije kamate koju je osigurala država, a provodit će se putem tri osnovna modela:

  • okvirni krediti bankama, pri čemu će se sredstva države putem HBOR-a plasirati uz nula posto kamatne stope od polovice ukupne kamatne stope, a druga polovica će činiti kamatnu stopu banaka koja će biti ograničena u njenom najvećem iznosu,
  • krediti u suradnji s bankama po modelu podjele rizika, te
  • izravni krediti HBOR gospodarstvenicima.

Ukupni kreditni potencijal za mjeru subvencioniranih kredita procjenjuje se na milijardu eura, od čega se 850 milijuna eura odnosi na prva dva modela, dok se na izravne kredite do visine od 800 tisuća eura po korisniku odnosi potencijal od 150 milijuna eura.

Slijedom toga, kroz navedene mjere iz ovog drugog programa ukupni kreditni potencijal od oko 1 milijarde eura bit će namijenjen gospodarstvenicima pogođenim teškoćama uzrokovanima koronavirusom, a što može biti korišteno u svrhe pokrića potreba za obrtnim kapitalom poduzetnika.

kroz ova dva do sada odobrena programa potencijalno se oslobađa kreditni potencijal od 1,8 milijardi eura, odnosno više od 13,5 milijardi kuna namijenjenih realnom sektoru. Na ovaj će se način dodatno utjecati na umanjenje štete i gubitaka realnog sektora te poduprijeti naše gospodarstvenike.

U pripremi je još nekoliko programa koji bi mogli vrlo brzo biti spremni za slanje na notifikaciju Europskoj komisiji što je pokazatelj da ova Vlada nastavlja s aktivnom politikom saniranja gubitaka cijelog gospodarstva.

Poveznica na priopćenje Europske komisije
https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/hr/ip_20_640

Skip to content