Vijesti

1. Međunarodna konferencija na temu kulturne baštine u sklopu projekta Svijet graševine kao destinacije vinskog i kulturnog turizma

Grad Pleternica u suradnji s Požeško-slavonskom županijom i partnerima: Gradom Pakracom, Muzejom grada Pakraca, Gradskom knjižnicom Pakrac, Turističkom zajednicom Požeško-slavonske županije i Javnom ustanovom Pleternica, uz tehničku pomoć Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije, provodi projekt razvoja Svijet graševine (Spahijski podrum, Muzej bećarca, brendiranje) kao destinacije vinskog i kulturnog turizma. U sklopu projekta planirane su tri međunarodne konferencije na temu kulturne baštine, a u Interpretacijskom centru Terra Panonica u Pleternici održana je prva konferencija na temu navedenoga projekta na kojoj je između ostalih sudjelovala i županica Antonija Jozić.

Ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije, Senka Horvat, predstavila je projekt Svijet graševine, jedinstveni turistički projekt koji koristi vinski identitet i kulturnu baštinu u brendiranju cijele regije, a zamišljen je kao podrška vinskom i turističkom sektoru Požeško-slavonske županije. Financiran je bespovratnim sredstvima Europske unije iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija u iznosu od 55.486.866,07 kn što čini 85% njegove ukupne vrijednosti (65.772.029,98 kn).

Vlatka Lemić, predsjednica ICARUS Hrvatska koja vodi i sudjeluje u projektu WATT predstavljenom na konferenciji, istaknula je kako se na navedenoj konferenciji obilježavaju i 7. dani ICARUS Hrvatska u organizaciji konzorcija ICARUS s namjerom povezivanja baštinske inicijative u Europi i Hrvatskoj. „Ove godine naša konferencija odvija se u sklopu Erasmus+ projekta WAAT koji je usmjeren na podizanje svijesti o kulturnoj baštini u neformalnom obrazovanju odraslih, na istraživanje i razmjenu dobrih praksi u predstavljanju kulturne baštine, izradu edukacijskih materijala i na digitalne platforme za prezentaciju kulturne baštine.“ – rekla je predsjednica Lemić istaknuvši kako je ICARUS najveći međunarodni konzorcij u Europi na području kulturne baštine i digitalizacije.

Svijet graševine postat će regionalni brand vinske turističke destinacije koja objedinjuje vinogorja Požeško-slavonske županije, a jezgru Svijeta graševine činit će tri posjetiteljske infrastrukture i atrakcije vinskog turizma smještene u kutjevačkom vinogorju – Kuća graševine, pleterničkom vinogorju, u gradu Pleternici – Interpretacijski centar Muzej bećarca, te u pakračkom vinogorju, gradu Pakracu – Spahijski podrum.

Gradonačelnica Grada Pleternice Marija Šarić rekla je kako je iznimno zadovoljna suradnjom i povezanosti s ICARUS-om. „Ovo je prilika da kulturnu baštinu koju oživljavamo kroz bećarac i Svijet graševine podignemo na još jednu višu razinu. Kad završi projekt i kad otvorimo Muzej bećarca moći ćemo biti umreženi sa svim relevantnim dionicima kako u Hrvatskoj tako i u Europi.“ – rekla je gradonačelnica te istaknula kako se Grad Pleternica ponosi svojom kulturnom baštinom te ju sa posebnom pažnjom stavlja u funkciju turizma.

Županica Antonija Jozić izrazila je zadovoljstvo održavanjem ovakve značajne i korisne konferencije u Požeško-slavonskoj županiji. „Naša županija uistinu ima što pokazati i čime se ponositi. Ako krenemo od zapada prema istoku, od Spahijskog podruma koji se uređuje u sklopu projekta „Svijet graševine“, pa preko Požege sa sakralnom baštinom, baroknim trgom, do grada Pleternice sa Muzejom bećarca i Trenkovim dvorcem u Trenkovu, u općini Velika za kojeg smo nedavno potpisali Ugovor izradi projektne dokumentacije.“ – istaknula je županica.

„Činjenica je da možemo svjedočiti kako županija uistinu na svojoj kulturnoj baštini ostvaruje određene korake u očuvanju kulturne baštine, ali s druge strane prezentaciji kulturne baštine vezano za turizam. Vjerujem da će u budućnosti kada se svi ovi projekti završe i kada dođe do revitalizacije te kulturne infrastrukture brojni posjetitelji uistinu moći doživjeti našu županiju u pravom smislu.“ – rekla je županica Jozić.

 

Izvor: Požeško-slavonska županija

Skip to content