Natječaji

Nadležno tijelo

Mogući prijavitelji

Znanstvenoistraživačke institucije

Rok za prijavu

17 travnja, 2023
Facebook
Twitter
LinkedIn

Objavljen Otvoreni javni poziv Razvojne istraživačke potpore

Predmet natječaja

Ministarstvo znanosti i obrazovanja kroz Nacionalni program oporavka i otpornosti 2021.-2026. objavilo je Poziv na dostavu projektnih prijedloga – Razvojne istraživačke potpore.

Svrha ovog Poziva je povećanje međunarodne atraktivnosti, prepoznatljivosti i vidljivosti hrvatskog istraživačkog sustava provođenjem programa koji podržava sustav razvoja karijere i napredovanja u hrvatskim istraživačkim organizacijama.

Posebni ciljevi Poziva:

  • razvoj kapaciteta mladih istraživača;
  • povećanje međunarodnog iskustva mladih istraživača;
  • poboljšanje tržišne spremnosti rezultata istraživanja i razvoja.

 

Predmet ovog Poziva je dodjela potpora za razvoj vrhunskih mladih istraživača na način da im se omogući da samostalno vode istraživačke projekte. Podupiru se projekti vrhunskih mladih istraživača odnosno voditelja istraživačkog projekta (višeg asistenta ili docenta) koji je završio doktorski studij prije najmanje 2 do najviše 7 godina.

Kroz dodjelu potpore mladim istraživačima želi se doprinijeti uspostavi samostalnih istraživačkih grupa koje će biti međunarodno prepoznate ili biti usmjerene na razvoj inovacija koje će biti prenesene u hrvatsko gospodarstvo. Istraživački tim koji će se financirati sastojat će se od voditelja projekta zaposlenog na instituciji Prijavitelja i do četiri mlada istraživača koji pohađaju doktorski studij ili su doktorirali prije najviše sedam godina (asistenti, viši asistenti ili docenti). Potpora potiče mlade istraživače na usavršavanje u istraživačkim, upravljačkim i ostalim vještinama te na stvaranje mreža i kontakata, posebice u suradnji s istraživačima iz inozemstva ili poslovnog sektora. Voditelj projekta mora pokazati prijašnju istraživačku izvrsnost, kreativnost i/ili prijašnji uspjeh u području razvoja istraživanja i inovacija.

Ukupna alokacija, odnosno iznos bespovratnih sredstava raspoloživ za dodjelu u okviru ovog Poziva je 10.020.572,04 eura.

Minimalni iznos bespovratnih sredstava iznosi 400.000,00 dok je maksimalni iznos 750.000,00 eura.

Prihvatljivi prijavitelji u okviru ovog Poziva su znanstvenoistraživačke institucije.

Projektni prijedlozi se podnose Ministarstvu znanosti i obrazovanja putem sustava u elektroničkom obliku od 17. siječnja do 17. travnja 2023. godine.

Objavljeni natječaj

Skip to content