Natječaji

Nadležno tijelo

Mogući prijavitelji

Natječaj je otvoren za nacionalne organizacije, gradove, općine, regije i zajednice, javno-privatna partnerstva tijela javne vlasti i poduzetnika, obrazovne programe i poslovne organizacije

Rok za prijavu

24 svibnja, 2024
Facebook
Twitter
LinkedIn

Objavljen natječaj „Europska nagrada za promicanje poduzetništva 2024.“

Predmet natječaja

EEPA je priznanje kojim Europska komisija svake godine nagrađuje uspjeh javnih tijela i javno privatnog partnerstva u poticanju poduzetništva i malog gospodarstva širom EU.

Cilj dodjele predmetne nagrade je, kroz primjere najboljih politika i praksi, otvoriti nove mogućnosti za lokalnu i regionalnu razinu za razvoj poduzetništva, zapošljavanja i zadržavanja stanovništva u njihovim sredinama.

Europska nagrada za promicanje poduzetništva nagrađuje izvrsnost u promicanju malog poduzetništva na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini, dodjeljuje se od 2006. godine, a do danas je ukupno zaprimljeno više od 4.500 projekata. Nagrada odaje priznanje uspješnim aktivnostima i inicijativama za promicanje poduzetništva, izlaganju i dijeljenju primjera najbolje politike i primjera poduzetništva, povećanju svijesti o ulozi poduzetnika u europskom društvu te poticanju i promicanju potencijalnih poduzetnika.

U natječaju za dodjelu EEPA 2024 nagrade sudjeluje 27 država članica Europske unije i zemlje pridružene MSP stupu Single Market programa.

Natječaj je otvoren za nacionalne organizacije, gradove, općine, regije i zajednice, javno-privatna partnerstva tijela javne vlasti i poduzetnika, obrazovne programe i poslovne organizacije.

Kandidati se svojim projektima/inicijativama natječu za EEPA 2024 nagradu u jednoj od ukupno 6 propisanih kategorija natjecanja:

  1. Promicanje poduzetničkog duha,
  2. Ulaganje u poduzetničke vještine,
  3. Potpora digitalnoj tranziciji,
  4. Poboljšanje poslovnog okruženja i potpora internacionalizaciji poslovanja,
  5. Podupiranje održive tranzicije i
  6. Odgovorno i uključivo poduzetništvo.

 

Prijave se moraju odnositi na nedavne projekte/inicijative koji su uspješno završeni, a trajali su najmanje 15 mjeseci ili postojeće projekte/inicijative koji su još uvijek u tijeku ali se uspješno provode te je mjerljiv njihov rezultat/utjecaj na razvoj npr. grada/općine u razdoblju od 15 mjeseci.

Prijavu je potrebno dostaviti na hrvatskom jeziku, elektroničkim putem do 24. svibnja 2024. godine. Ispunjeni i potpisani PRIJAVNI OBRAZAC potrebno poslati s napomenom „EEPA 2024“ na e-mail adresu: mislav.marcius@mingor.hr.

Natjecanje za EEPA 2024 odvija se u dvije faze:

  • U prvoj fazi – nacionalna razina, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja putem Odbora za vrednovanje i odabir projekata, odabire prema propisanim EU kriterijima, dva projekta iz dvije različite kategorije, koje nadalje prijavljuje na EU razinu.
  • U drugoj fazi – europska razina, Europska komisija odabire članove Europskoga žirija koji vrši odabir na EU razini.

 

Svi nominirani kandidati bit će pozvani na Svečanost proglašenja pobjednika, odnosno dodjele EEPA 2024 nagrada, koje će se održati u studenom 2024. u Budimpešti, a u okviru višednevne godišnje Skupštine malog i srednjeg poduzetništva, koja se svake godine, u organizaciji Europske komisije, održava u onoj državi članici koja tog trenutka predsjeda Vijećem Europske unije.

Objavljeni natječaj

Skip to content