Natječaji

Nadležno tijelo

Mogući prijavitelji

Za nagradu se mogu prijaviti sve knjižare, bez obzira jesu li samostalne, vezane uz pojedinog nakladnika ili u okviru knjižarskog lanca

Rok za prijavu

31 svibnja, 2023
Facebook
Twitter
LinkedIn

Objavljen Javni poziv za dodjelu nagrada najboljim knjižarama u Republici Hrvatskoj u 2023. godini

Predmet natječaja

Nagrade se dodjeljuju u tri kategorije:

  1. Najbolja samostalna knjižara
  2. Najbolji antikvarijat
  3. Najbolja knjižara u okviru knjižarskog lanca

 

Za svaku se kategoriju dodjeljuju do tri nagrade:

  • prva (4.000,00 €),
  • druga (3.000,00 €)
  • treća (2.000,00 €)

Posebna se nagrada u iznosu od 3.000,00 € može dodijeliti u svakoj kategoriji i knjižarama i antikvarijatima u Gradu Zagrebu.
Ukupni fond nagrada iznosi 36.000,00 € i osigurava se u proračunu Ministarstva kulture i medija.

Za nagradu se mogu prijaviti sve knjižare, bez obzira jesu li samostalne, vezane uz pojedinog nakladnika ili u okviru knjižarskog lanca. Svaka se knjižara prijavljuje i ocjenjuje pojedinačno.

Knjižare koje su prošle godine nagrađene u bilo kojoj kategoriji ne prijavljuju se na Javni poziv u ovoj i sljedećoj godini.

Ocjenjivanje knjižara provodit će se dvojako:

1. Putem elektroničkih platformi Ministarstva kulture i medija svi građani moći će dodijeliti svoje glasove prijavljenim knjižarama počevši od objave popisa svih prijavljenih knjižara sa zaključno 1. prosinca 2023. godine. Knjižare mogu fizički i na svojim mrežnim stranicama i društvenim mrežama pozivati kupce i čitatelje da im dodijele svoje glasove. Broj glasova po osobi i po knjižari je neograničen.

2. Posebno formirano povjerenstvo sastavljeno od predstavnika Ministarstva kulture i medija i drugih relevantnih sudionika književne scene u predviđenom će periodu obići sve prijavljene knjižare te donijeti ukupnu ocjenu svake pojedine knjižare na temelju sljedećih kriterija:

  • Ponuda u knjižari – raznovrsnost ponude knjiga, zastupljenost časopisne produkcije, udžbenička ponuda, neknjižna ponuda (papirnica i medijateka),
  • Poslovanje knjižare – podmirivanje obaveza prema dobavljačima (nakladnicima) i zaposlenicima; ukupno poslovanje knjižare,
  • Razvoj publike – programi privlačenja publike/kupaca, uređenje prostora knjižare, aktivnost na internetu, sudjelovanje u programima potpore knjižarskoj djelatnosti.

 

Za svaku knjižaru potrebno je popuniti e-prijavnicu br. 37 s podacima o knjižari, njezinom poslovanju, ponudi knjiga i časopisa te aktivnostima koje provodi s ciljem povećanja čitateljske publike i privlačenja kupaca. U prijavi treba naglasiti nove aktivnosti i druge poslovno-programske iskorake učinjene od posljednje prijave na ovaj natječaj.

Prijave na ovaj Javni poziv primaju se do 31. svibnja 2023. godine.

Objavljeni natječaj

Skip to content