Natječaji

Nadležno tijelo

Mogući prijavitelji

Pravo sudjelovanja imaju sve osnovne i srednje škole sa sjedištem u Republici Hrvatskoj

Rok za prijavu

28 travnja, 2023
Facebook
Twitter
LinkedIn

Objavljen Javni poziv osnovnim i srednjim školama za sudjelovanjem u izložbi “Hrana nije otpad, i ja mogu utjecati!”

Predmet natječaja

Javni poziv za sudjelovanjem u izložbi “Hrana nije otpad, i ja mogu utjecati!” obuhvaća poziv za iskazom interesa za sudjelovanjem osnovnih i srednjih škola kao izlagača radova za izložbene sekcije. Sukladno ovom Javnom pozivu Ministarstvo poljoprivrede će odabrati škole za sudjelovanje u izložbi, a odabrane škole imat će priliku svojim umjetničkim, strukovnim i drugim izričajem predstaviti jednu od tema sekcija izložbe, odnosno izložiti svoje radove na tu temu.

Cilj je potrošačima ukazati na savjete koje mogu koristiti pri kupovini, planiranju i pripremi obroka, u restoranima i sličnim situacijama budući da je edukacija temelj promjene ponašanja. U organizaciji izložbe uključit će se učenici koji će se kroz kreativno stvaralaštvo na zadanu temu educirati o problematici otpada od hrane, mijenjati svoje navike te prenijeti znanje prijateljima i roditeljima.

Izložba je planirana kroz nekoliko tematskih sekcija koje zajedno čine jednu cjelinu te pružaju informaciju i educiraju posjetitelje (potrošače) o problematici otpada od hrane. Po sekcijama će biti izloženi umjetnički i kreativni radovi učenika, koji mogu biti karakteristični za nastavni plan i program škole koja ih prijavi. Umjetnički i kreativni radovi mogu se odnositi na razne likovne tehnike (crtačke, grafičke, slikarske), modeliranje, oblikovanje i obradu raznih materijala (npr. drvo, metal, tekstil i dr.), fotografiju, infografike, dizajn i dr.

Popis sekcija je slijedeći:

  • otpad od hrane – ekološki otisak;
  • otpad od hrane u Republici Hrvatskoj, gdje nastaje, što se baca;
  • otpad od hrane u kućanstvu – savjeti kako čuvati, pripremati i rukovati s hranom za smanjenje rizika od nastajanja otpada od hrane;
  • otpad od hrane u kućanstvu – recepti za pripremu jela od viškova hrane;
  • otpad od hrane u kućanstvu – rokovi trajanja – razlike;
  • otpad od hrane u kupovini – planiranje;
  • otpad od hrane u restoranu i kantini – narudžba jela, „doggy bag“.

 

Izložba će se održati 28. rujna 2023. godine u ulaznom prostoru Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, u trajanju od 10:00 do 20:00 sati.

Pravo sudjelovanja imaju sve osnovne i srednje škole sa sjedištem u Republici Hrvatskoj.

Jedna škola se može prijaviti na više sekcija. Na Javni poziv mogu se zajednički prijaviti dvije ili više škola, a u tom slučaju potrebno je u prijavi odrediti koja škola je nositelj prijave.

Prijave se dostavljaju isključivo u pisanom obliku, propisno ovjerene od osobe koja zastupa
školu (potpis i pečat) na adresu: Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za stočarstvo i kvalitetu hrane, Ulica grada Vukovara 78, 10 000 Zagreb, s naznakom: “Izložba: Hrana nije otpad, i ja mogu utjecati! – prijava na Javni poziv”.

Javni poziv za sudjelovanjem u Izložbi otvoren je do 28. travnja 2023. godine.

Objavljeni natječaj

Skip to content