Natječaji

Nadležno tijelo

Mogući prijavitelji

Mikro, mala i srednja poduzeća

Rok za prijavu

12 siječnja, 2024
Facebook
Twitter
LinkedIn

Otvoren javni poziv za iskaz interesa za odabir upravitelja Fonda rizičnog kapitala (Croatian Venture Capital Initiative 2)

Predmet natječaja

Europski investicijski fond, europska institucija iz grupe Europske investicijske banke, čija je glavna svrha podrška stvaranju, rastu i razvoju malih i srednjih poduzeća, objavio je Javni poziv za iskazivanje interesa za odabir upravitelja Fonda rizičnog kapitala (Croatian Venture Capital Initiative 2).

Ovaj Javni poziv objavljen je u okviru suradnje između Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i Europskog investicijskog fonda temeljem Sporazuma o financiranju za provedbu financijskog instrumenta Fond rizičnog kapitala.

Navedenim Sporazumom Ministarstvo je delegiralo Europskom investicijskom fondu provedbu financijskog instrumenta Fond rizičnog kapitala, što uključuje i poslove odabira i nadzora rada upravitelja Fonda rizičnog kapitala.

Odabrani Upravitelji prikupljat će privatni kapital koji će se, paralelno uz EU sredstva, ulagati u krajnje primatelje financijskog instrumenta, odnosno mikro, mala i srednja poduzeća koja su osnovana i koja glavninu svog poslovanja obavljaju u Republici Hrvatskoj.

Fond rizičnog kapitala težak je ukupno 80 milijuna eura, od čega EU sredstva iznose 60 milijuna EUR, a financiraju se iz Europskog fonda za regionalni razvoj, u okviru Programa Konkurentnost i kohezija 2021.-2027., Prioriteta 1. Jačanje gospodarstva ulaganjem u istraživanje i inovacije, podupiranjem poslovne konkurentnosti, digitalizacije i razvojem vještina za pametnu specijalizaciju, specifičnog cilja RSO1.1. Razvoj i jačanje istraživačkih i inovacijskih kapaciteta te prihvaćanje naprednih tehnologija.

Fond rizičnog kapitala sastoji se od dvije komponente:

  • Akcelerator komponente, koja pruža potporu krajnjim primateljima – poduzećima u početnim ili ranim fazama razvoja, kroz mentorstva i strukturirane programe ili na drugi odgovarajući način.
  • Komponente vlasničkih ulaganja (eng. Venture capital), koja obuhvaća financiranje krajnjih primatelja – zrelijih poduzeća u visokotehnološkim područjima koje žele rasti, uključujući i mogućnost financiranja najuspješnijih projekata iz akceleratorske komponente.

 

Javni poziv bit će otvoren do 12. siječnja 2024. godine.

Objavljeni natječaj

Skip to content