Natječaji

Nadležno tijelo

Mogući prijavitelji

Natječaj za UCCN otvoren je za gradove iz svih država članica UNESCO-a i pridruženih članica

Rok za prijavu

5 lipnja, 2023
Facebook
Twitter
LinkedIn

Objavljen Poziv za prijavu na natječaj za proglašenje UNESCO-ova kreativnog grada za 2023. godinu

Predmet natječaja

Mreža kreativnih gradova (UNESCO Creative Cities Network – UCCN)  osnovana je 2004. godine i okuplja oko 300 gradova iz cijeloga svijeta. Ulaskom u Mrežu gradovi potvrđuju svoju spremnost za razmjenjivanjem iskustava, jačanjem sudjelovanja u kulturnom životu, integriranjem kulture u gradske razvojne planove te razvijanjem partnerstava koja promiču kreativnost i kulturne industrije. Također podržava države članice i njihove gradove u provedbi UN-ovog Programa za održivi razvoj do 2030. godine, posebno na lokalnoj razini.

Cilj Mreže kreativnih gradova je jačanje suradnje među gradovima koji su prepoznali kreativnost kao strateški čimbenik održivog razvoja. Ulaskom u Mrežu gradovi potvrđuju svoju spremnost za razmjenjivanjem iskustava, jačanjem sudjelovanja u kulturnom životu, integriranjem kulture u gradske razvojne planove te razvijanjem partnerstava koja promiču kreativnost i kulturne industrije.

Mreža kreativnih gradova pokriva sedam kreativnih područja: obrte i tradicijske umjetnosti, dizajn, film, gastronomiju, književnost, medijske umjetnosti i glazbu te se očekuje da gradovi sami imaju osigurana financijska sredstva za višegodišnje promicanje ovog UNESCO-ovog priznanja.

Prijave se odnose samo na jedno specifično kreativno područje, ali se gradovi također potiču nasloviti jedno ili više drugih kreativnih područja koje pokriva Mreža, naglašavajući postojeće i/ili potencijalne sinergije između njih.

Natječaj za UCCN otvoren je za gradove iz svih država članica UNESCO-a i pridruženih članica.

Gradovi koji su podnijeli prijavu UNESCO-ovoj Mreži kreativnih gradova kao dio dva uzastopna poziva i koji nisu dobili imenovanje, poštovat će moratorij od 4 godine prije podnošenja nove prijave.

Svi zainteresirani gradovi kandidati, koji smatraju da će zadovoljiti složene uvjete UNESCO-a i da će finalizirati strukturu projekta do 30. lipnja 2023., trebaju se javiti Hrvatskom povjerenstvu za UNESCO pri Ministarstvu kulture i medija zbog koordinacije na e-amail: unescocro@min-kulture.hr, te UNESCO-u do 3. travnja 2023. putem mail prijave: ccnapplications@unesco.org.

Prijavu na natječaj potrebno je poslati Hrvatskom povjerenstvu za UNESCO na adresu: unescocro@min-kulture.hr, a najkasnije do 5. lipnja 2023. godine.

Objavljeni natječaj

Skip to content