Natječaji

Nadležno tijelo

Mogući prijavitelji

MSP-ovi, kako je definirano u Preporuci Komisije 2003/3611 te velika poduzeća, kod kojih javno vlasništvo ne prelazi 25%, registrirana kao pravne osobe u Hrvatskoj i djeluju u skladu s hrvatskim zakonskim propisima o trgovačkim društvima

Rok za prijavu

27 siječnja, 2022
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Objavljen drugi poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz programa “Business Development and Innovation Croatia” za područja inovacija zelene industrije i plavog rasta

Predmet natječaja

Program se financira iz norveške darovnice, te je dio financijskog mehanizma europskog gospodarskog prostora (EEA – European Economic Area) i Norveškog financijskog mehanizma (EEA and Norway Grants).

Glavni mu je cilj povećati konkurentnost hrvatskih tvrtki, poticanjem stvaranja novih vrijednosti i održivog rasta, povećanjem profitabilnosti i novih zapošljavanja, što bi u konačnici trebalo pridonijeti smanjenju ekonomskih nejednakosti. Poticanjem projektne suradnje između hrvatskih i norveških poduzeća, kroz program se također želi potaknuti bilateralna suradnja između dviju država.

Glavni fokus programa su inovacije zelene industrije (proizvodna i prerađivačka industrija) i plavi rast (pomorska industrija, plava energija, turizam malih razmjera i drugo).

Područja koja se mogu financirati ovim programom odnose se na inovativne tehnologije, procese i usluge, održivi razvoj poslovanja, “ozelenjivanje” postojećeg poslovanja i poslovnih procesa kao i razvoj i implementaciju inovativnih proizvoda i usluga.

Prihvatljivi prijavitelji su MSP-ovi, kako je definirano u Preporuci Komisije 2003/3611 te velika poduzeća, kod kojih javno vlasništvo ne prelazi 25%, registrirana kao pravne osobe u Hrvatskoj i djeluju u skladu s hrvatskim zakonskim propisima o trgovačkim društvima: Zakon NN 40/2019 (hrvatski Zakon o trgovačkim društvima), a prijavitelj mora biti registriran najmanje tri godine na datum krajnjeg roka ovih Natječaja.

Prihvatljivi partneri mogu biti bilo koji privatni ili javni subjekt, komercijalni ili nekomercijalni, registriran kao pravna osoba u Državi darovateljici (Norveškoj) ili u Hrvatskoj.

Ukupni iznos dostupan za financiranje projekata iz ovog Natječaja je 12,941,767 eura.

Shema pojedinačnih projekata:
Ukupni raspoloživi iznos za financiranje projekata za ovu shemu dodjele sredstava je 10,909,287 eura podijeljeno između dva područja fokusa Programa na sljedeće okvirne iznose:

  • Inovacije zelene industrije: 5,651,117 eura,
  • Plavi rast: 5,258,170 eura.

 

Shema dodjele manjih iznosa bespovratnih sredstava za MSP-ove (SGS 1):
Ukupni raspoloživi iznos za financiranje projekata za ovu shemu dodjele sredstava je: 2,032,480 eura podijeljeno između dva područja fokusa Programa na sljedeće okvirne iznose:

  • Inovacije zelene industrije: 977,000 eura,
  • Plavi rast: 1,055,480 eura.

 

Krajnji rok za podnošenje prijava je do 27. siječnja 2022. u 14:00 po hrvatskom vremenu.

Objavljeni natječaj

Skip to content