Natječaji

Nadležno tijelo

Mogući prijavitelji

Svi pravni subjekti, javni ili privatni, komercijalne ili nekomercijalne organizacije te nevladine organizacije osnovane kao pravne osobe u Republici Hrvatskoj

Rok za prijavu

29 studenoga, 2021
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Objavljen Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Proizvodnja energije iz mora”

Predmet natječaja

Republika Hrvatska ima značajan potencijal za razvoj obnovljivih izvora energije, posebno za primjenu tehnologija morske vode. Jedno od rješenja koje bi moglo biti posebno primjenjivo na Hrvatsku zbog duge obale, odnosi se na sustave dizalica topline s morskom vodom (u nastavku: SDTMV). SDTMV pružaju neprekidan izvor grijanja i hlađenja s morskom vodom koja djeluje kao stabilan i pouzdan toplinski izvor i ponor.

Cilj Poziva je pružiti potporu pilot projektima i pred-investicijskim studijama za ugradnju sustava grijanja i hlađenja pomoću toplinskih pumpi putem energije iz mora. Projektima će se analizirati mogućnosti zamjene energenata koji se koriste za grijanje i hlađenje u obalnim područjima i na otocima. Uspješno provedeni pilot projekti također će povećati kapacitete i vještine dobavljača i programera te posljedično pridonijeti nižim troškovima SDTMV instalacija u budućnosti.

Ovim Pozivom na dostavu projektnih prijedloga financiraju se projekti koji se odnose na programsko područje „Obnovljivi izvori energije“. Također se očekuje da će projekti pridonijeti smanjenju emisije CO2 i povećanoj sigurnosti opskrbe.

Izvor financiranja: Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora 2014.-2021.

Program: Energija i klimatske promjene

Prihvatljivi prijavitelji: svi pravni subjekti, javni ili privatni, komercijalne ili nekomercijalne organizacije te nevladine organizacije osnovane kao pravne osobe u Republici Hrvatskoj.

Prihvatljivi partneri:  svi pravni subjekti, javni ili privatni, komercijalne ili nekomercijalne organizacije te nevladine organizacije osnovane kao pravne osobe u državama donatorima (Norveškoj, Islandu, Lihtenštajnu) ili u Republici Hrvatskoj.

Prihvatljivo područje: odabrani projekti provodit će se u obalnom području Hrvatske. Aktivnosti bilateralne suradnje mogu biti implementirane na teritoriju države donatora.

Alokacija za ovaj Poziv na dostavu projektnih prijedloga iznosi 1.534.000,00 EUR. Minimalni iznos bespovratnih sredstava za jedan projekt je 200.000,00 EUR. Maksimalni iznos bespovratnih sredstava za jedan projekt je 1.300.000,00 EUR.

Krajnji rok za prijavu projektnih prijedloga je 29. studenoga 2021. godine u 12:00 sati po srednjoeuropskom vremenu, a referentno vrijeme bilježi se u trenutku podnošenja prijave u sustav za prijavu projektnih prijedloga.

Projektni prijedlozi (prijavni obrasci i popratna dokumentacija) popunjavat će se i slati elektronski putem sustava za prijavu projektnih prijedloga. Pristup sustavu bit će omogućen putem poveznice koja će biti dostupna na web stranici Programa od 2. studenoga 2021. godine. U međuvremenu, prijavitelji mogu koristiti izvanmrežni (offline) prijavni obrazac i ostalu dokumentaciju za pripremu svojih projektnih prijedloga.

Sve upite vezane uz Poziv potrebno je uputiti na e-mail adresu energija@mrrfeu.hr, s referencom na Poziv. Svi odgovori bit će objavljeni na mrežnoj stranici Programa najkasnije 7 kalendarskih dana prije krajnjeg roka za podnošenje projektnih prijedloga.

Objavljeni natječaj

Skip to content