Natječaji

Nadležno tijelo

Mogući prijavitelji

Općine

Rok za prijavu

15 lipnja, 2022
Facebook
Twitter
LinkedIn

Objavljen Natječaj za „Najbolja turistička sela“

Predmet natječaja

Ministarstvo turizma i sporta poziva sve zainteresirane da se prijave na izbor UN-ove Svjetske turističke organizacije (UNWTO) za „Najbolja turistička sela“.

Inicijativa UNWTO-a „Najbolja turistička sela“ pokrenuta je 2021. godine u okviru aktivnosti unapređivanja uloge ruralnog turizma, a države članice UNWTO-a pozvane su prijaviti do tri kandidata/sela (općine) koji će predstaviti svoja mjesta kao pokretače održive promjene u socijalnom, gospodarskom i okolišnom aspektu.

Inicijativa uključuje tri stupa i dvije nagrade i to:

  • Oznaku „Najbolja turistička sela UNWTO-a“, koja će se dodijeliti selima koja su izvanredan primjer destinacije ruralnog turizma te koja su predana održivosti u svim oblicima – ekonomskoj, društvenoj i okolišnoj.
  • Program nadogradnje „Najbolja turistička sela UNWTO-a“, koji će koristiti brojnim selima koja ne ispunjavaju u potpunosti kriterije za dobivanje oznake. Ta će sela dobiti potporu od UNWTO-a i njihovih partnera u radu na problematičnim područjima.
  • Mrežu „Najbolja turistička sela UNWTO-a“, koja će pružiti prostor za razmjenu iskustava i dobrih praksi, učenje i stvaranje novih prilika za razvoj, a uključivat će predstavnike sela kojima je UNWTO dodijelio oznaku „Najbolje turističko selo“, sela koja sudjeluju u Programu nadogradnje (točka 2.), kao i stručnjake, partnere iz javnog i privatnog sektora angažirane u promicanju turizma za ruralni razvoj.

 

Odabrane kandidate s najvišom prosječnom ocjenom Ministarstvo će proslijediti UNWTO-u, a službena objava odabranih i nagrađenih sela uslijedit će tijekom jednog od nadolazećih međunarodnih UNWTO događanja.

Prijave za natječaj „Najbolja turistička sela“ otvorene su do 15. lipnja 2022. godine putem mail adrese mintcz@mints.hr.

Objavljeni natječaj

Skip to content