Natječaji

Nadležno tijelo

Mogući prijavitelji

Rok za prijavu

26 siječnja, 2021
Facebook
Twitter
LinkedIn

Objavljen Javni poziv za Europski zeleni sporazum – milijardu eura za istraživačke i inovacijske projekte

Predmet natječaja

Europska komisija objavila je poziv za istraživanje i inovacije u iznosu od milijardu eura kojim želi odgovoriti na klimatsku krizu i pomoći zaštiti europskih ekosustava i bioraznolikosti.

Partneri u projektu mogu biti tvrtke, istraživačke ili nevladine organizacije, pod uvjetom da su financijski sposobne za izvršavanje zadaća navedenih u prijedlogu projekta.

Hrvatska tijekom posljednjih godina stavlja sve veći naglas na „zeleni turizam“ koji podrazumijeva horizontalnu temu relevantnu za sve vrste turizma, a koji obuhvaća s jedne strane zaštitu okoliša, a s druge strane turističko vrednovanje prirode.

Stoga se kao osnovni ciljevi daljnjeg razvoja zelenog turizma posebno ističu unapređenje okolišne održivosti turizma s ciljem „ozelenjivanja“ postojećih turističkih aktivnosti kako bi se doprinijelo smanjenju pritisaka turizma na okoliš te unapređenje turističkog vrednovanja prirodne baštine s ciljem razvijanja turizma koji, osim što tematizira prirodnu baštinu, doprinosi njezinoj zaštiti.

U skladu s današnjim izazovima vezanim uz turistički sektor u godini pandemije COVID-19, predstavljen je Poziv za Europski zeleni sporazum, najveći poziv koji se financira iz programa OBZOR 2020 s ciljem poticanja oporavka Europe od krize uzrokovane korona virusom pretvaranjem zelenih izazova u inovacijske mogućnosti. Investiranje u inovacije ubrzat će pravednu i održivu tranziciju u klimatski neutralnu Europu do 2050. godine.

Osam tematskih područja prikazat će ključne tokove rada Europskog zelenog sporazuma:

  1. Povećanje klimatskih ambicija
  2. Čista, pristupačna i sigurna energija
  3. Industrija za čisto i kružno gospodarstvo
  4. Energetski učinkovite zgrade
  5. Održiva i pametna mobilnost
  6. „Farm to fork“ (od polja do stola)
  7. Biološka raznolikost i ekosustavi
  8. Bez zagađenja, okoliš bez otrovnih tvari

Uz to, dva horizontalna područja: jačanje znanja i osnaživanje građana – pružit će dugoročnu perspektivu u cilju postizanja transformacija utvrđenih Europskim zelenim sporazumom, izgradnjom sustava znanja i infrastrukture.

Rok za prijave je 26. siječnja 2021. godine.

Više informacija možete pronaći putem poveznice.

Objavljeni natječaj

Skip to content