Natječaji

Nadležno tijelo

Mogući prijavitelji

Pravo sudjelovanja na Javnom pozivu imaju svi učenici srednjih škola u Republici Hrvatskoj

Rok za prijavu

16 ožujka, 2022
Facebook
Twitter
LinkedIn

Objavljen Javni poziv za dodjelu nagrade za kratku priču o Domovinskom ratu za učenike srednjih škola u Republici Hrvatskoj u 2022. godini

Predmet natječaja

Svrha i cilj Javnog poziva je očuvanje sjećanja i promicanje vrijednosti Domovinskog rata na temelju Programa Vlade Republike Hrvatske za mandat 2020.–2024. i Provedbenog plana Ministarstva hrvatskih branitelja za razdoblje 2021.-2024., kroz afirmaciju pisane riječi te poticaj na promišljanje o značaju Domovinskog rata kod učenika srednjih škola.

Kratka priča o Domovinskom ratu treba biti književno ostvarenje na standardnom hrvatskom jeziku ili narječju s područja Republike Hrvatske, koje tematizira posredni, prepričani doživljaj Domovinskog rata (uz navođenje izvora), događaj stvarne ili fikcijske naravi. Kratka priča može obrađivati samo jedan segment Domovinskog rata, ali i Domovinski rat u cijelosti. Tekst kratke priče ne smije biti duži od 5 kartica teksta (kartica teksta sadrži oko 1800 znakova uključujući i razmake).

Pravo sudjelovanja na Javnom pozivu imaju svi učenici srednjih škola u Republici Hrvatskoj neovisno o njihovom prethodnom književnom iskustvu. Svaki natjecatelj ima pravo sudjelovanja samo s jednom kratkom pričom o Domovinskom ratu. Prijavljene kratke priče o Domovinskom ratu ne smiju biti prethodno objavljene u tiskanom ili e-obliku.

Nagradni fond za kratku priču o Domovinskom ratu iznosi 10.000 kuna, a sedam najboljih kratkih priča o Domovinskom ratu bit će nagrađene novčanim iznosima:

  • prva nagrada  iznosom od  3.000,00 kuna;
  • druga nagrada iznosom od 2.000,00 kuna;
  • pet ravnopravnih trećih nagrada iznosom po 1.000,00 kuna.

 

Kratka priče o Domovinskom ratu potpisana zaporkom (lozinkom) u .doc zapisu (word datoteka) i .pdf zapisu (pdf datoteka) te pripadajući obrazac prijave popunjen traženim podacima, vlastoručno potpisan, odnosno supotpisan od strane roditelja ili skrbnika za maloljetne prijavitelje, dostavlja se na e-adresu: prica@branitelji.hr.

Javni poziv za dodjelu nagrade otvoren je od 14. veljače do 16. ožujka 2022. godine.

 

Objavljeni natječaj

Skip to content