Natječaji

Nadležno tijelo

Mogući prijavitelji

Pravo sudjelovanja imaju sve srednje škole sa sjedištem u Republici Hrvatskoj.

Rok za prijavu

30 travnja, 2021
Facebook
Twitter
LinkedIn

Objavljen Javni poziv srednjim školama za sudjelovanje u izložbi „Hrana nije otpad, i ja mogu utjecati!“

Predmet natječaja

Javni poziv za sudjelovanjem u Izložbi obuhvaća:

 • poziv za iskazom interesa za sudjelovanjem kao izlagač za sekcije 1., 2., 3., 5., 6. i 7;
 • poziv za iskazom interesa za sudjelovanjem kao autor recepta u knjižici recepata za pripremu jela od viškova hrane;
 • poziv za iskazom interesa za sudjelovanjem kao izlagač u sekciji 4.

 

Izložba „Hrana nije otpad, i ja mogu utjecati!“ se organizira u svrhu provedbe Aktivnosti 1. Mjere 4. Plana sprječavanja i smanjenja nastajanja otpada od hrane Republike Hrvatske kojeg je Odlukom donijela Vlada Republike Hrvatske. Mjera se odnosi na podizanje svijesti i informiranosti potrošača o sprječavanju i smanjenju nastajanja otpada od hrane.

Cilj je potrošačima ukazati na savjete koje mogu koristiti pri kupovini, planiranju i pripremi obroka, u restoranima i sličnim situacijama Budući da je edukacija temelj promjene ponašanja, u organizaciju Izložbe uključit će se učenici srednjih škola koji će se kroz kreativno stvaralaštvo na zadanu temu educirati o problematici otpada od hrane, mijenjati svoje navike te prenijeti znanje prijateljima i roditeljima. Kroz izradu i objavu knjižice recepata s viškovima hrane potrošačima će biti ukazano na mogućnosti i ideje što se sve može učiniti s viškovima hrane.

 

Izložba je planirana kroz sedam tematskih sekcija koje zajedno čine jednu cjelinu te pružaju informaciju i educiraju potrošače o problematici otpada od hrane. Jedna sekcija odnosi se na pripremu jednostavnog obroka ili pića, a u ostalima će biti izloženi umjetnički i kreativni radovi, koji mogu biti karakteristični za nastavni plan i program škole koja ih prijavi. Umjetnički i kreativni radovi mogu se odnositi na likovne radove, rezbarenje, fotografiju, obradu tekstila, grafičko oblikovanje i dr. Pored navedenog, izložbeni prostor se može ukrasiti i materijalima i rekvizitima koji nisu rad samog izlagača.

Popis sekcija je slijedeći:

 1. otpad od hrane – ekološki otisak;
 2. otpad od hrane u Republici Hrvatskoj, gdje nastaje, što se baca;
 3. otpad od hrane u kućanstvu — savjeti kako čuvati, pripremati i rukovati s hranom za smanjenje rizika od nastajanja otpada od hrane;
 4. otpad od hrane u kućanstvu — priprema i degustacija jednostavnih jela od viškova hrane;
 5. otpad od hrane u kućanstvu — rokovi trajanja – razlike;
 6. otpad od hrane u kupovini — planiranje;
 7. otpad od hrane u restoranu i kantini — narudžba jela, „doggy bag“.

 

Predviđeni datum Izložbe je 29. rujna 2021. godine, s obzirom da je taj datum od strane Ujedinjenih naroda (UN) i Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) proglašen Svjetskim danom osviještenosti o otpadu od hrane. Izložba će se održati u paviljonu na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu u trajanju od 10 do 19 sati.

Pravo sudjelovanja imaju sve srednje škole sa sjedištem u Republici Hrvatskoj i to za:

 • poziv pod rednim brojem 1. točke 3. ovog Javnog poziva — sve škole, osim za izlagače sekcije 1., gdje se mogu prijaviti škole s nastavnim planom i programom umjetničkog i/ili strukovnog karaktera;
 • poziv pod rednim brojem 2. i 3. točke ovog Javnog poziva – škole s nastavanim planom i programom: kuhar, slastičar, prehrambeni tehničar, ili tehničar nutricionist.

 

Javna škola se može prijaviti na više poziva iz točke 3. Javnog poziva i za više sekcija, ali za svaki poziv i za svaku sekciju treba dostaviti zasebnu prijavu na odgovarajućim obrascima uz predviđenu dokumentaciju.

Na Javni poziv mogu se zajednički prijaviti dvije ili više škola, a u tom slučaju potrebno je u prijavi odrediti koja škola je nositelj prijave.

Po svakoj sekciji predviđeno je sudjelovanje dva učenika izlagača uz obveznu pratnju profesora mentora.

Javni poziv za sudjelovanje u Izložbi otvoren je do 30. travnja 2021. godine.

Objavljeni natječaj

Skip to content