Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije

Novosti:
Početna konferencija projekta "Energetska obnova zgrade Područne škole Podgorje"

Početna konferencija projekta "Energetska obnova zgrade Područne škole Podgorje"

Održana početna konferencija projekta "Energetska obnova zgrade Područne škole Podgorje"

Regionalni koordinator razvoja PSŽ sudjelovao na Danima regionalnoga razvoja i EU fondova u Šibeniku

Regionalni koordinator razvoja PSŽ sudjelovao na Danima regionalnoga razvoja i EU fondova…

Dani regionalnoga razvoja i EU fondova konferencija je Ministarstva regionalnoga razv…

Arhiva novosti

Važnost poljoprivrede – stanje projekata i novi natječaji

Važnost poljoprivrede – stanje projekata i novi natječaji

U organizaciji Regionalnog koordinatora PSŽ – PANORE, danas je održana tiskovna konferencija s temom “Važnost poljoprivrede – stanje projekata i novi natječaji” na kojoj su predstavljeni rezultati u navedenom području kao i novi natječaji za poljoprivrednike.

Održana je i provedbena radionica za tip operacije 6.3.1.”Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava” i tip operacije 6.1.1.” Potpora mladim poljoprivrednicima” na kojoj je prisustvovalo 25 poljoprivrednih proizvođača koji su ostvarili bespovratna sredstva u iznosu od 15 000 eura.

“U ovom trenutku ugovore ima 25 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava s tim da za ovaj konkretni natječaj obrade prijava još uvijek traju. Na razini Republike Hrvatske potpisano je ugovora za 1663 projekta, a ovim natječajem je predviđena realizacija 3082 projekta, dakle nešto više od polovice je potpisano, a među njima su i ovih 25 projekata koje je radila Panora za poljoprivrednike s područja naše županije. To su vrlo različiti projektima kojima je obuhvaćena i kupovina poljoprivrednog zemljišta, podizanje trajnih nasada te većim dijelom obnova poljoprivredne mehanizacije.” - rekao je Stjepan Jakopović, mag.oec., savjetnik za poduzetništvo.

Nazočni su upoznati i s tri nova natječaja – pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti gdje se može ostvariti potpora u fiksnom iznosu od 50 000 eura, mjeru unapređenja već pokrenute poljoprivredne djelatnosti gdje se mogu ostvariti bespovratna sredstva u iznosu do najviše 200 000 eura, intenziteta 70 posto te ulaganje u fizičku imovinu za sektor tovnog govedarstva koja predviđa izgradnju novih objekata i nabavu poljoprivredne mehanizacije.

Ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije mr.sc. Senka Horvat upoznala je nazočne s aktivnostima PANORE iz sektora poljoprivrede, posebice s aktivnostima vezanim uz Poljoprivrednu školu u Požegi koja ima status Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi te s projektom hladnjače. ”To je projekt izgradnje hladnjače kapaciteta tri tisuće tona na području Požeštine, a podržat će ga i Ministarstvo poljoprivrede, odnosno, planiramo ga financirati iz Programa ruralnog razvoja u rujnu. Imamo i projekte koji su vezani uz projekt Slavonija, Baranja i Srijem.” - rekla je između ostalog Horvat.

Prisutne na prezentaciji pozdravio je i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević: “Ukupno oko stotinu poljoprivrednika s područja naše županije dobilo je bespovratna sredstva iz mjere za razvoj malih poljoprivrednih gospodarstava, a nekoliko ih je već dobilo sredstva i iz programa potpore mladim poljoprivrednicima. Neću nikada prihvatiti tezu da se u Slavoniji ne isplati raditi, drago mi je stoga vidjeti ovdje i zrelije ali i mlade poljoprivrednike. Tu je i mjera 6.2 koja pruža potporu razvoju nepoljoprivrednih djelatnosti, potencijali su brojni i trebamo ih znati iskoristiti. Svjesni smo i važnosti obrazovanja ostvarili smo znatne pomake s projektima uz Poljoprivrednu školu kao Centar kompetencija sa svim preduvjetima za jedan suvremeni pristup poljoprivredi, a pokrenuli smo i sufinanciranje upisa u poljoprivredna zanimanja. Važna je i hladnjača i vjerujem da ćemo uskoro potpisati ugovor o izgradnji vrijednosti oko 30 milijuna kuna, kako bi naši voćari imali i tu ponudu pri čemu će Županija osnovati proizvođačku organizaciju s ciljem da vi svi budete budući dioničari i vlasnici kroz jedan kooperantski odnos. Imamo 5 tisuća obiteljskih gospodarstava na području naše županije i što se više budemo proizvodima približili standardima i kvaliteti koja se traži na europskom tržištu moći ćemo i prodati i naplatiti. Uz to, primarna proizvodnja i hrana temelj su svega i tu je nepobitna važnost poljoprivrede,” rekao je između ostalog župan Alojz Tomašević.

 

 

Novosti